Moje pierwsze wrażenia będę porównywał do N97, którego jeszcze mam i do zeszłego tygodnia używałem.
Największe różnice widoczne "na dzień dobry":
1---- ekran amoled jest o niebo lepszy od matrycy w nokii, kolory b ładne, a jego czułość na dotyk jest wręcz genialna. Jest tak czuły, że pierwszy dzień miałem problemy z obsługa telefonu - każde muśniecie coś włączało, przełączało

2---- szybkość poruszania się po menu. Po pierwsze procesor, po drugie układ menu. Żadnego czekania, wszystko jest "od razu", po odpowiednim rozmieszczeniu widgetów szybkość dostępu do funkcji jest o wiele lepsza niż w S60v5
3---- przeglądanie internetu. Dobry procesor umożliwia bardzo szybkie przewijanie stron a multitouch pomaga trafić nawet w najmniejsze linki.
4---- brakuje mi fizycznej qwerty, która moim zdaniem była w N97 idealna (no może ta spacja

5---- brak spustu migawki - niewygodnie.
6---- szkoda, że nie można umieścić map na dysku - podczas przeglądania czy nawigowanie telefon ssie dane i kase z konta.
7---- brakuje mi suwaka do odblokowywania ekranu - myślę jednak, że sie przyzwyczaję do innego systemu blokowania.
8---- zaskoczenie: 605kb plik .xlsx z 9000 wierszy i 4 kolumnami - w N97 spoko, w Desire "za mało pamięci" - czyżby lepsze zarządzanie pamięcią w symbianie???

9---- na razie nie znalazłem dla androida fajnego narzędzia o funkcjonalności PC suite czy ovi suite... ale może jest....
10-- zasięg GSM - w N97 miałem problemy w domu z zasiegiem, N95 było dużo lepiej - Htc jak N95.
11-- chwała nokii za 32gb pamięci onboard - tutaj w zestawie było 4gb - kupiłem 16gb...
12-- do rozwiązania problem z parowaniem słuchawek bluetooth. Słuchawki Motoroli działają jako stereosłuchawki, nie działa funkcja zestawu słuchawkowego. Z nokią i laptopem działa bezbłędnie a tu coś "haczy".
13-- android market - hmm kupa tam tego, ale np "prezentacje pośladków podczas wspinaczki" naliczyłem ok 20-stu

14-- program pocztowy ( z htc sense) jest o niebo lepszy od tego co oferuje nokia. Tak samo czytnik rss (wiadomości).
15-- w kilka dni znalazłem wszystkie programy-odpowiedniki tego co miałem w N97 i używałem.
16—fix GPS – łapie od razu, AGPS. Pokazuje pozycję dokładnie.
System telefonu jest bardzo wygodny i szybki w użyciu, po kilku dniach przyzwyczajania wydaje mi się, że cokolwiek chcę zrobić robię to znacznie szybciej niż w Nokii i to nie tylko zaleta procesora, ale także ekranu i systemu ( w nokii więcej klikania/tapania ). W ręce telefon dobrze leży, obsługa jest wygodna z jednym wyjątkiem: w poziomie wygodniej było w N97 z rozsuniętą qwerty. Desie nie ma za co chwycić i przez to jest niewygodnie. W pionie jest OK. środkowy przycisk z optycznym manipulatorem jakoś mi się na razie zanadto przydatny nie wydał, zobaczymy jak później.
Wybieranie numerów numerycznie z podpowiedziami z książki telefonicznej to świetny pomysł, który się sprawdza. Widget wiadomości (sms chat) też jest przydatny, działa szybko i sprawnie, tak samo jak widget email. Głośnik zewnętrzny jest słaby i mono (chyba) nie sprawdza się ani do muzy, ani nie powala jako zestaw głośnomówiący, rozmowy przez słuchawkę za to czyste i wyraźne. Brak equalizera w odtwarzaczu (ponoć można dograć ? ) to dla mnie coś dziwnego. Profile dotyczące dzwonków musiałem doinstalować. Czekam na nawigację z prowadzeniem głosowym za free od Gogle która działa na razie w USA i UK.
Na razie tyle...
Dodane: http://www.youtube.com/watch?v=FhKr2Ht4btA