NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

Jak wgrać firmware z hero do magic?

Dyskusja na temat firmware, różnych interfejsów Androida, alternatywnych ROMów, a także blokady simlock.

Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez Sony » 12 grudnia 2009, o 02:18

Znalazłem w internecie (dokładnie na youtube) poradnik:
STEP 1. DOWNLOAD THE Adroid sdk 1.5
{ciach}
Step 2. Download this custom spl (133.2005):

Modded HBOOT-1.33.2005 for rogers htc magic
Confirmed working on :
- PVT 32B - CPLD10
- PVT 32B - CPLD11
- PVT 32A - CPLD12

{ciach}

step 3. download and flash that spl by renaming it update and putting it on the phone sd card. then turn off the phone and press Home + End. The wipe and install update through the recovery menu.

step 4. download custom recovery image created by Daldroid if you want to do backups. (optional)

{ciach}

step 5. install the recovery image ny renaming it boot.img, then drag and drop it into to your tools folder of your SDK, the pust your phone into fastboot mode by first turning it off and then pressing Back + End. the Open command pomp on your computer and type: cd(press the space bar) then drag and drop your tools folder into you command promp.
now type fastboot flash boot boot.img.
now reset device.

step 6. install custom hero rom made for the htc magic for rogers
{ciach}

drag and drop file to your phone sd card (make sure previous files with the name update are deleted) and go into your phones recovery mode (showed you how to do the already) then wipe and update.

step 7. if you want wifi to work on your phone, download this wlan.ko file and place it in you tools folder. Go in command promp and type the following:

cd android-sdk-windows-1.5_r2
cd tools
adb remount
adb push wlan.ko /system/lib/modules/wlan.ko
Czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć to na polski i przy okazji dokładniej wytłumaczyć co i jak(znam angielski, ale nie na tyle dobrze aby to dobrze przetłumaczyć)? I czy ten sposób zadziała na htc magic z orange? Jak nie to proszę podajcie mi inny sposób.

Ps. Myślę, że ten sposób jest lepszy http://www.youtube.com/watch?v=LHcITKU4UKc&NR=1 . W każdym razie... zrozumiałem co robić i co wklepać i gdzie wklepać odpowiednie polecenia.
Avatar użytkownika
Sony
50%
50%
 
Posty: 409
Dołączył(a): 14 grudnia 2008, o 00:16
Mod.tel.: HTC DESIRE DESIREHD
FW: 2.10; 2.36
    WindowsXPFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez dzarek » 13 grudnia 2009, o 19:38

potrzebne ci
SDK http://developer.android.com/sdk/index.html
ROM - http://forum.xda-developers.com
recovery - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=530492

ROM wrzucasz na kartę pamieci, nie rozpakowuj pliku
Instalujesz sobie SDK http://developer.android.com/sdk/installing.html ,
plik z recovery wrzucasz do C:\SDK\tools
uruchamiasz telefon przez Back + Power
podłączasz telefon do kabla
uruchamiasz konsolę na kompie (polecenie cmd w Uruchom)
wpisujesz:
cd C:\SDK\tools
fastboot boot <nazwa pliku recovery>

bierzesz telefon do ręki i szukasz czegoś w stylu Wipe. uruchamiasz Wipe data partition, nie resetuj/wyłączaj telefonu
robimy Backup oryginalnego softu
flash update image -> Apply sdcard:Choose.zip
wybierasz plik i wciskasz trackbala
Reboot system now
:)
Pozdrawiam;
dzarek

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Gdy nie wiesz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie..."
Avatar użytkownika
dzarek
Administrator
Administrator
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 00:29
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: motoG
FW: 5.0.2
    UbuntuFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez Sony » 13 grudnia 2009, o 20:48

dzarek, y... pierwszy link prowadzi do filmiku z jakimś skeczem... :/ . Mam androidsdk, mam to zainstalować tak? Mam jeszcze jedno pytanie. Jak rozpoznam czy mam płytę główną 32a czy 32b?
Avatar użytkownika
Sony
50%
50%
 
Posty: 409
Dołączył(a): 14 grudnia 2008, o 00:16
Mod.tel.: HTC DESIRE DESIREHD
FW: 2.10; 2.36
    WindowsXPFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez dzarek » 13 grudnia 2009, o 22:43

hehehe, tek to jest jak sie robi 15 rzeczy na raz :P juz poprawiłem

Mam androidsdk, mam to zainstalować tak?

rozpakowujesz do c:\sdk
nastepnie
Panel sterowania -> System -> zakładka Zaawansowane -> Zmienne środowiskowe -> w dolnym oknie szukasz Path i dajesz Edytuj i dopisujesz na koncu ;C:\SDK\tools\

w telefonie
Ustawienia -> Aplikacje -> Programowanie i zaznaczasz USB debugging

Jak rozpoznam czy mam płytę główną 32a czy 32b?

uruchamiasz telefon trzymając back + power
Pozdrawiam;
dzarek

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Gdy nie wiesz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie..."
Avatar użytkownika
dzarek
Administrator
Administrator
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 00:29
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: motoG
FW: 5.0.2
    UbuntuFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez Sony » 14 grudnia 2009, o 16:12

dzarek, ... i gdzie konkretnie będzie to napisane?
Avatar użytkownika
Sony
50%
50%
 
Posty: 409
Dołączył(a): 14 grudnia 2008, o 00:16
Mod.tel.: HTC DESIRE DESIREHD
FW: 2.10; 2.36
    WindowsXPFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez dzarek » 14 grudnia 2009, o 20:32

pojawi się ekran z 3. robotami i napisem
SAPPHIRE PVT 32A SHIP S-ON H
nie chce mi sie przepisywać

jeżeli płyta będzie 32A
Pozdrawiam;
dzarek

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Gdy nie wiesz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie..."
Avatar użytkownika
dzarek
Administrator
Administrator
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 00:29
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: motoG
FW: 5.0.2
    WindowsXPFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez Sony » 14 grudnia 2009, o 20:48

dzarek, Już rozumiem. Jak do mnie dotrze ten telefon to od razu się za to zabiorę (no prawie od razu) .
Avatar użytkownika
Sony
50%
50%
 
Posty: 409
Dołączył(a): 14 grudnia 2008, o 00:16
Mod.tel.: HTC DESIRE DESIREHD
FW: 2.10; 2.36
    WindowsXPFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez dzarek » 14 grudnia 2009, o 23:01

Sony, jeszcze lepiej wrzucić sobie nowe Recovery do telefonu, wtedy tylko wrzucasz ROM na kartę, kilka klikniec i bez podłączania do kompa masz go wgranego ;)

jak znajdę chwilke czasu to to wszystko ładnie poopisuje
Pozdrawiam;
dzarek

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Gdy nie wiesz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie..."
Avatar użytkownika
dzarek
Administrator
Administrator
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 00:29
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: motoG
FW: 5.0.2
    WindowsXPFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez Sony » 17 grudnia 2009, o 15:34

Już sobie poradziłem. Właśnie kończę wgrywać zmodyfikowany rom z hero. Wybrałem najnowszy stabilny. :]

Nie zbyt mi się to podoba.... masz oryginalny rom dla gtc magic?
Avatar użytkownika
Sony
50%
50%
 
Posty: 409
Dołączył(a): 14 grudnia 2008, o 00:16
Mod.tel.: HTC DESIRE DESIREHD
FW: 2.10; 2.36
    WindowsXPFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez dzarek » 17 grudnia 2009, o 21:59

ja jadę na CM, według mnie najprzyjemniejszy
Pozdrawiam;
dzarek

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Gdy nie wiesz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie..."
Avatar użytkownika
dzarek
Administrator
Administrator
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 00:29
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: motoG
FW: 5.0.2
    WindowsXPFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez Sony » 17 grudnia 2009, o 22:48

Po wielu zmaganiach udało mi się wgrać odpowiedni rom. :] Wybrałem coś co się nazywa myhero(wersja 2.0.5) i działa mi wszystko tak jak być powinno. :)
Avatar użytkownika
Sony
50%
50%
 
Posty: 409
Dołączył(a): 14 grudnia 2008, o 00:16
Mod.tel.: HTC DESIRE DESIREHD
FW: 2.10; 2.36
    WindowsXPFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez dzarek » 17 grudnia 2009, o 23:31

fajny ROMik, miałem go jakiś czas
Pozdrawiam;
dzarek

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Gdy nie wiesz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie..."
Avatar użytkownika
dzarek
Administrator
Administrator
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 00:29
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: motoG
FW: 5.0.2
    WindowsXPFirefox

Re: Jak wgrać firmware z hero do magic?

Postprzez Sony » 17 grudnia 2009, o 23:37

dzarek, ja przy nim zostanę na długi czas. Możesz już zamknąć wątek. :]
Avatar użytkownika
Sony
50%
50%
 
Posty: 409
Dołączył(a): 14 grudnia 2008, o 00:16
Mod.tel.: HTC DESIRE DESIREHD
FW: 2.10; 2.36
    WindowsXPFirefox


Powrót do Firmware - Android

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość