djtonka napisał(a):Mam zamiar dziś wgrać Sygica przed jutrzejszą podróżą, ktoś już go wgrywał?
daj znać czy Ci się udało /i jeśli tak to jak?

Wiem, że Nokiowa jest i działa, ale brakuje mi sygica z którego namiętnie korzystałem w N900
Hosting sponsoruje: ![]() GRIN3 - polskie fonty Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com OpenMobile on Facebook
|
Nokia N9Re: Nokia N9
daj znać czy Ci się udało /i jeśli tak to jak? ![]() Wiem, że Nokiowa jest i działa, ale brakuje mi sygica z którego namiętnie korzystałem w N900
Re: Nokia N9Witam, czy jak naciśniecie lewy brzeg telefonu na środku , skrzypi wam troszkę plastik?
Re: Nokia N9
dokładnie tak - czasem lekko skrzypnie lewy bok, czasem prawy:) nie jest to jednak jakieś uciążliwe...
Re: Nokia N9jak dla mnie , to jedyny taki malutki minusik telefonu, reszta jest zajefajna, gdybym jeszcze umiał wgrywać programy z pominięciem nokia sklep
ja to robię również bez terminala: trzeba włączyć opcję "zewnętrznego oprogramowania" w ustawieniach, pobrać jakąkolwiek przeglądarkę plików, ściągnąć soft z sieci, wrzucić sobie do fona i kliknąć - włączy się instalator i po sprawie:)
Re: Nokia N9Produkcja Noki N9 w 3 minuty
![]() http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... xYiXtzKd0#! Tapeta z filmiku: Wersja 64gb w kolorze WHITE Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Re: Nokia N9Nokia za dlugo robila mnie w ciula, zebym teraz do niej wracal - tymbardziej do N9, ktorej do idealu bardzo daleko - ba, nie siega N900 do piet. Dlaczego jest tam jeden glosnik? Dlaczego microSIM? Dlaczego brak QWERTY? Dlaczego system, ktory w momencie narodzin, juz umiera? Sory, ale niestety Nokia przespala swoj czas albo maja w zarzadzie ludzi z kosmosu.
Re: Nokia N9Mają prezesa Elopa, który wcześniej pracował w... Microsofcie.
Mam N900 i N9, jednak się z Tobą nie zgodzę. Jeden głośnik - jakie to ma znaczenie? microSIM - znak czasów, kiedyś karty SIM miały wielkość karty kredytowej co byś na to powiedział teraz? Kupujesz wycinarkę z adapterami za 20 zł i po krzyku. Brak klawiatury tylko na pierwszy rzut oka jest wadą - dzięki temu telefon nie ma gabarytów i wagi małej cegłówki. Na tej ekranowej pisze się zresztą nadzwyczaj sprawnie, dużo lepiej niż na ekranowej w N900 bo tu ekran jest pojemnościowy, a nie oporowy. Co do systemu to faktycznie jego los jest przesądzony z drugiej jednak strony system na starcie ma prawie komplet aplikacji, do pobrania jest więcej aplikacji niż gdy startowała N900, przenoszony są programy z Symbiana i Maemo 5 (MeeGo 1.2 Harmatann to de facto Maemo 6), wyboru na pewno nie będzie takiego jak na Symbianie, Androidzie czy iOS. Poza tym siłami społeczności tworzy się alternatywa - Nemo (dawne MeeGo CE)...
Re: Nokia N9No cóż klawy fizycznej nic nie zastapi, przeszedlem przez wiele topowych i mniej topowych modeli dotykowcow i i tak slizganie po ekranie to nie to co choćby klawiatura w e72 :-)
To moze czesciowo wyjasniac obecna pozycje Nokii na rynku.
Delikatnie mowiac - kolosalne. Na N900 kazdy film, teledysk ogladalem w poziomie z przyjemnymi doznaniami dzwiekowymi, dzieki dobrym i DWOM glosnikom. Jeden glosnik to kupa. Teraz smierdze na Galaxy S2 i o ile obraz jest krysztal, tak jednoglosnikowe audio moze mnie kiedys pchnac do samobojstwa.
Nie pamietam tych czasow. Ale nie popadajmy w skrajnosc. Ile miejsca zaoszczedzono dzieki microSIM? centymetr kwadratowy? Dla tej powierzchni nie chce mi sie isc do operatora i prosic (i pewnie placic) za nowa karte microSIM. A jak jeszcze mam 3 czy 4 karty? Nie dzieki.
Na pierwszy rzut oka tak. Na drugi, trzeci i kazdy nastepny tez. Pod warunkiem, ze duzo piszesz.
Rozumiem, ze wrazenia wizualne kazdy ma inne, ale narzekanie na wage czy gabaraty - powolujac sie tylko na dane z papierka, a nie faktyczne lezeni w dloni, traci mi malym nieporadztwem. Nie wiem czy dzisiaj ludzie sa juz tak do cna leniwi, zeby narzekac, ze telefon wazy 220 gramow? Nie twierdze, ze Ty jestes jednym z nim, alemi na prawde wymiary N900 nie przeszkadzaly - ale moze dlatego ze stary ze mnie kon i pamietam czasy Nokii wielkosci sztangi fajek ![]()
Sprawniej - tak, ale jesli piszesz dziennie 5 postow na forum, postow takiej dlugosci jak ten, to sory, ale zaden Swype ani inne udogodnienia dla wirtuklawiatur nie sa w stanie zastapic klawiatury fizycznej. To tak jakbys chcial zastapic w lozku kobiete, pompowana owca ![]()
Pewnie i tak, ale tu znowu powolam sie na fakt, zem stary kon - gry juz mnie specjalnie nie interesuja (na telefon) i potrzebuje kilkunastu stabilnych aplikacji, i podejrzewam, ze na N9 bym calego pakietu nie znalazl. Malo tego, zle sie czulem zdradzajac Maemo z Androidem, ale jesli przynajmniej raz w tygodniu znajduje jakas pozyteczna aplikacje na telefon, to wiem, ze postapilem slusznie. N9 jest dobrym telefonem, ale nie na tyle dobrym, zebym znowu przewarcal swoj swiat GSM do gory nogami. N9 ma ciekawy desogn i wyroznia sie OSem - ale to ciagle za malo. Jesli Nokia wypusci cos jak N900, czyli konkretne audio, 2 glosniki, QWERTY, chociaz te 4 cale, 1,2 dual, 32 wewnetrznej plus SD, 1 GB Ramu i system, ktory bedzie mial zapewniony support na nastepne 2 lata, to bede pierwszy pod sklepem czekal.
To też właśnie to miałem na myśli ![]()
Przyjemne doznania dźwiękowe z dwóch bzyczków? ![]() W stosunku do SGS2 (z niego przesiadłem się na N9) ten głośnik przynajmniej jest z boku, a nie od spodu.
Z jakiegoś powodu to zrobili. I nie przesadzaj - microSIM to żaden problem. Kupujesz na Allegro za 20 zł wycinarkę z 4 adapterami do pełnego SIMa (gdyby zaszła konieczność wykorzystania jeszcze tej karty/kart w innym telefonie. Sam mam w ten sposób wyciętą kartę.
Nie powołuję się na dane z papierka - mam oba te telefony. Oczywiście, że kiedyś za czasów Centertela ludzie chodzi z walizkami, ale co to ma do rzeczy? Czasy się zmieniają. Bardzo lubię N900, ale obiektywnie patrząc ten telefon jest nieporęczny, ciąży i wypycha kieszenie, da się z tym żyć, ale wygodne nie jest.
Oczywiście. To kwestia pewnych kompromisów. Zawsze jest jednak możliwość noszenia ze sobą w torbie czy plecaku, składanej klawiatury na Bluetooth. Kieszeni to nie wypycha, a gdy trzeba można skorzystać. Mam jednak wrażenie, że nie pisałeś na klawiaturze wirtualnej w N9 - działa dużo lepiej niż w N900.
Czyli nawet nie sprawdzałeś.
To w końcu ilu tych aplikacji potrzebujesz?
Jeśli to, jeśli tamto ![]() Rozumiem, że 0,1 cala jest sprawą dla Ciebie decydującą ![]() SGS2 to świetny telefon, ale całościowo w połączeniu z Andoidem mnie nie przekonuje - dlatego z niego zrezygnowałem na rzecz N9. Każdy lubi jednak co innego ![]()
Z takim podejsciem, mozemy w ogole kupic sobie Nokie 3310 i do tego lustrzanke, mp3 playera, kalkulator, tablet do przegladania neta itd ![]() Jesli w N900 byly bzyczki, to nie wiem jak nazwac glosniki w obecnych telefonach. Poza tym wychodzac na fajke na balkon, nie bede zabieral glosnikow czy sluchawek, jesli chce obejrzec wideo na YT.
Owszem, w SGS2 glosnik jest w wyjatkowo kiepskim miejscu, ale w N9 jesli jest z boku, to podejrzewam, ze przy graniu w poziomie, glosnik latwo reka zagluszyc. Choc raczej nie grywam na telefonie.
W domu mam juz tyle "gowien", ktore uzylem tylko raz, ze nie kupuje juz nic co mam uzyc tylko raz. Zatem te 20pln i czekanie na przyjscie towaru jest dla mnie problemem.
Ok, najwygodniejsze nie jest, ale dla mnie mniejszym problemem byloby taskanie N900 ze soba, niz wycinanie kart do N9;) Poza tym taki trend. Tak jak w naturze wszystkie zajwiska zachodza cyklicznie, tak i w swiecie GSM tak jest - telefony najpoierw byly wielkie, potem coraz mniejsze, az do malutkich - pewnie pamietasz Nokie 8210 - wiekszosc jak zobaczyla ten telefon, nie myslala, ze to prawdziwy teelfon. Potem znowu telefony stawaly sie wieksze. I teraz znowu tak jest.
Tak. Ale ja jednak najczesciej przemieszczam sie bez plecaka, wiec klawiatury BT niemialbym jak nosci. I nie, nie pisalem na N9, ale podejrzewam, ze funkcjonuje podobnie jak ta w SGS2 - mam racje?
Nie sprawdzalem jakie sa aplikacje na N9. A ile potrzebuje? Nie bede Ci wymienial jakie mam teraz aplikacje na SGS2, bo jest ich sporo, ale wiekszosc zainstzalowalem z ciekawosci i okazaly sie przydatne. Ale tu moge byc pewny, w N9 nie znalazlbym wszystkich aplikacji.
0,1 cala nie, ale 0,5 juz tak. Zastanawialem sie nad zmiana SGS2 na Note, ale doszedlem do wniosku, ze lepiej juz kupic Galaxy Tab.
Zgadza sie.
Nieprawda. Moja zona ma Motorole Defy - tam jest jakis jednordzeniowy gniot (800MHz?) i ma chyba 500 RAMu (jak nie mniej) i wszystko chodzi tak jak nalezy. Oczywiscie, jak ja go biore do reki i zaczynam mieszac z aktualizacjami, ustawieniami itp, to telelefon dostaje zadyszki i laguje , ale na codzien jest OK.
Z taka pamiecia kosztuje tez nieproporcjonalnie wiecej (jak kazdy niestety telefon), ale tak, to zdecydowanie zaleta.
No wlasnie. Niby. Podejrzewam, ze bedzie dokladnie tak samo jak z N900. Teraz pewnie bedzie wsyzstko ladnie, ale za rok dwa, powiedza bye bye i pozostana nam tylko entuzjasci MeeGo, tworzacy aplikacje dla calego konsumenckiego swiata MeeGo.
Jesli przesiadles sie z SGS2 na N9, to moze napisz male porownanie, bo pewnie nie tylko ja chetnie bym przeczytal, bo N9 to ciekawa alternatywa.
DOkladnie tak. Wiadomo, ze telefon idealny nigdy nie powstanie, i kazdy musi ciagle szukac najodpowiedniejszego dla siebie telefonu. Kazdy telefon, ktory mialem, mial cos, czego nie ma obecny, i na odwrot.
Re: Nokia N9czy n9 ma zwykłe radio fm?? Bo chyba o nim zapomnieli
![]()
Powrót do Telefony - Maemo/MeeGo Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |