NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[P1i] Notebook jako access point

Wszystko co nie kwalifikuje się do powyższych działów w tej kategorii.

Notebook jako access point

Postprzez yaroo » 29 marca 2008, o 11:18

Mam notebooka (Win Vista) z karta WiFi podłączony do sieci LAN za pomocą kabla. Chciałbym za pośrednictwem tego komputera udostępnić internet przez WiFi tak aby można było polączyć się z netem przez komórke (P1i).
Czy ktoś wie jak i czy można to skonfigurować?
yaroo
1%
1%
 
Posty: 16
Dołączył(a): 20 marca 2008, o 13:35
    WindowsXPFirefox

Re: Notebook jako access point

Postprzez Crick » 29 marca 2008, o 11:20

yaroo, musisz zrobić połączenie ad-hoc, jest troche z nim zabawy no ale tak skórcie, to na kompie wchodzisz w właściowości połączenia bezprzewodowego, chyba w drugą zakładke, dodajesz nową sieć, wypełniasz tam pola i klikasz ok, i potem wracasz do pierwszej zakładki, klikasz Protokół internetowy tcp/ip i tam wpisujesz IP: 192.168.0.1, maske 255.255.255.0, brame 192.168.0.1, prefer. dns 192.168.0.1, zatwierdzasz wszystko.

Na komórce robisz nowe konto internetowe wlan, wpisując te same dane sieci co na kompie, potem kilkasz w menu tworzenia new połączenia i zaawansowane -> Tcp/ip
wpisujesz ip: 192.168.0.2, brame 192.168.0.1, maske 255.255.255.0, dns 192.168.0.1

no i potem dodajesz te konto do preferowanej grupy i włanczasz przeglądarke
dla pewności że nie ciągnie ci z konta GSM, możesz np. włączyć Flight Mode

;)) mam nadzieję że się uda
Crick
70%
70%
 
Posty: 802
Dołączył(a): 26 sierpnia 2006, o 21:31
    WindowsXPFirefox

Re: Notebook jako access point

Postprzez yaroo » 29 marca 2008, o 12:34

Skonfigurowałem, połączyłem się komórką z laptopem ale nie wchodzi mi do netu:(

Co dziwne po polaczeniu sie z laptopem, rozłaczeniu i ponownym przeszukaniu sieci juz nie znajduje tego polaczenia. W laptopnie niczego nie zmienialem.
Ostatnio edytowano 29 marca 2008, o 12:41 przez yaroo, łącznie edytowano 1 raz
yaroo
1%
1%
 
Posty: 16
Dołączył(a): 20 marca 2008, o 13:35
    WindowsXPFirefox

Re: Notebook jako access point

Postprzez Crick » 29 marca 2008, o 12:37

hmmma jak masz skonfigurowane połączenie LAN?
Crick
70%
70%
 
Posty: 802
Dołączył(a): 26 sierpnia 2006, o 21:31
    WindowsXPFirefox

Re: Notebook jako access point

Postprzez yaroo » 29 marca 2008, o 12:42

LAN jest otwarty bez zabezpieczeń (po kablu). Komputery wykrywane automatycznie (bez konfiguracji IP).
Ostatnio edytowano 29 marca 2008, o 12:45 przez yaroo, łącznie edytowano 1 raz
yaroo
1%
1%
 
Posty: 16
Dołączył(a): 20 marca 2008, o 13:35
    WindowsXPFirefox

Re: Notebook jako access point

Postprzez Crick » 29 marca 2008, o 12:43

ale chodzi mi o konfiguracje IP
Crick
70%
70%
 
Posty: 802
Dołączył(a): 26 sierpnia 2006, o 21:31
    WindowsXPFirefox

Re: Notebook jako access point

Postprzez yaroo » 29 marca 2008, o 12:46

Komputery wykrywane automatycznie (bez konfiguracji IP).
yaroo
1%
1%
 
Posty: 16
Dołączył(a): 20 marca 2008, o 13:35
    WindowsXPFirefox

Re: Notebook jako access point

Postprzez Crick » 29 marca 2008, o 12:47

aha... spróbuj udostępnić te połączenie lokalne z którego masz internet
Crick
70%
70%
 
Posty: 802
Dołączył(a): 26 sierpnia 2006, o 21:31
    WindowsXPFirefox

Re: Notebook jako access point

Postprzez yaroo » 29 marca 2008, o 12:54

Zmieniłem ustawienia, ale nie moge przetestowac, bo w telefonie nie wykrywa mi mojego polacenia wifi. Załozylem w laptopie nowe polaczenie i od razu komorka wykryla, a poprzedniego nie widzi. Tak jak by po zapisaniu przestala byc widoczna.

Zrobiłem kilka testów i za kazdym razem gdy ustawie w komputerze nowe polaczenie, skonfiguruje je na komorce i polacze wszystko dziala swietni, jest internet itd. Po rozłaczeniu i przeszukaniu sieci moja sieć nie jest juz widoczne w komorce i zeby polaczyc sie z netem trzeba od nowa zakladac nowe polaczenie na kompie i od nowa wszystko konfigurowac w komorce. O co chodzi? Czy to wina konfiguracji na komputerze?

dodatkowo pojawia sie komunikat o niezgodnosci adresow bramki sieci intranet i internet. Moze musi być jakis inny adres dla wifi niz dla lan.
yaroo
1%
1%
 
Posty: 16
Dołączył(a): 20 marca 2008, o 13:35
    WindowsXPFirefox

Re: Notebook jako access point

Postprzez Manovar » 2 kwietnia 2008, o 13:57

Niestety tak jest. Po rozłączeniu się i wyłaczeniu komputera następnym razem trzeba ustawiać połączenie od nowa. Ale to jest tylko kilka kliknięć. Na Viście miałem taki numer, że jak dawałem udostępnienie sieci na moim połaczeniu LAN, to telefon się łączył z WiFi, ale strony się nie otwierały. Wyłaczyłem więc udostępnienie i przy każdym uruchamianiu połączenia ad-hoc pyta się mnie, czy udostępnić to połaczenie i wtedy działa. Ciekawe, czy w XP też tak jest? A czy udało się komuś takie połączenie np. na Linuxie, bo mi się jeszcze nie udało. :(
Avatar użytkownika
Manovar
60%
60%
 
Posty: 626
Dołączył(a): 25 października 2007, o 10:11
Mod.tel.: N95 8GB+iPhone3G
    WindowsVistaMSIE7

Re: Notebook jako access point

Postprzez dzarek » 2 kwietnia 2008, o 14:01

Manovar, znaczy się czy udostępniłem neta przez wifi na linuxie :?:
nic skomplikowanego, robi się prawie tak, jak w przypadku zwykłego lanu :P
Pozdrawiam;
dzarek

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Gdy nie wiesz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie..."
Avatar użytkownika
dzarek
Administrator
Administrator
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 00:29
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: motoG
FW: 5.0.2
    WindowsXPFirefox

Re: Notebook jako access point

Postprzez Manovar » 2 kwietnia 2008, o 14:21

No mi jakoś nie wyszło. Może dlatego, że próbowałem na kompie z neostradą (na Mandrivie 2008). Pamiętam, że z neostradą nie jest tak łatwo, jak próbowałem na Windowsie. Wszystkie DNSy itd trzeba wpisać ręcznie. A na LANie, to zazwyczaj leci z automatu.
Avatar użytkownika
Manovar
60%
60%
 
Posty: 626
Dołączył(a): 25 października 2007, o 10:11
Mod.tel.: N95 8GB+iPhone3G
    WindowsVistaMSIE7


Powrót do Pozostałe UIQ

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron