NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[S60v3] [S60v5] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter - tutorial

Wszystko co nie kwalifikuje się do powyższych działów w tej kategorii.

[S60v3] [S60v5] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter - tutorial

Postprzez Bo$s » 11 lutego 2008, o 10:56

Opis zmiany czcionki na telefonach serii S60v3 i S60v5 przy pomocy programu FontRouter.

Co potrzebujemy:

  • Aplikację FontRouter - klik (a tutaj wersja działająca na OpenSigned - klik).

  • Aplikację FontRouterMan - klik.

  • Plik z czcionką. Aktualnie kilkadziesiąt czcionek znajdziemy w tym temacie. Można znaleźć je na forum ipmart w dziale S60 FlashLite, Fonts, Apps' Skins. Możemy również spróbować czcionek z naszego komputera (C:\Windows\Fonts\)

  • Telefon z S60v3 lub S60v5 ;]


Opis:

  1. Robimy backup pamięci telefonu za pomocą PC Suite :!: Jeśli mamy zainstalowanego Font Magnifiera to należy go odinstalować przed próba zmiany czcionki.

  2. Jeśli nie mamy złamanych zabezpieczeń systemu to podpisujemy (tutorial podpisywania aplikacji) i instalujemy FontRouter i FontRouterMan w pamięci telefonu. Jeśli mamy złamane zabezpieczenia to możemy zainstalować aplikacje bez podpisywania. Może pojawić się komunikat, że aplikacja jest niekompatybilna z telefonem i pytanie czy kontynuować instalację. Klikamy Tak, aby kontynuować :)
    Scr000001.png


  3. Do katalogu na karcie pamięci (np. E:\Documents\) wrzucamy plik czcionki, który powinien mieć rozszerzenie .ttf.
    Scr000008.png


  4. Uruchamiamy z Menu aplikację FontRouterMan.
    Scr000002.png
    Scr000003.png


  5. W aplikacji wybieramy Options => Open Font.
    Scr000004.png


  6. I wskazujemy plik czcionki, który wcześniej wgraliśmy na kartę pamięci.
    Scr000005.png


  7. Po wybraniu czcionki używamy jeszcze Options => Optimize config file w celu optymalizacji pliku konfiguracyjnego i przyspieszenia działania aplikacji (jak twierdzi autor FontRouterMan, ja żadnej różnicy nie zauważyłem).
    Scr000006.png


  8. Zamykamy aplikację i restartujemy telefon. Powinien się on uruchomić z nową czcionką.
    Scr000007.png

Małe FAQ:

  • Po wgraniu czcionek nie mogę podłączyć telefonu w trybie Pamięci masowej/Transferu danych.
    (UPDATE: przy użyciu FontRouterMan ten problem nie występuje._
    Aby móc podłączyć telefon w tym trybie należy wejść najpierw do E:\Data\Fonts\ i otworzyć plik fontrouter.ini do edycji (np. za pomocą X-plore - opcja Edytuj). Musimy poszukać tam linii
    Kod: Zaznacz cały
    Enable=1
    i zmienić ją na
    Kod: Zaznacz cały
    Enable=0
    a plik zapisać. Następnie restartujemy telefon. Telefon uruchomi się z domyślną czcionką, ale będzie można używać w/w trybu. Po zmianie powrotnej na Enable=1 powróci zmieniona czcionka, a telefonu nie będzie można znowu uruchomić w w/w trybie.
    Jest też inny sposób dzięki któremu będzie działać w/w tryb przy zmienionej czcionce, ale przy nieprawidłowej czcionce istnieje ryzyko unieruchomienia telefonu - plik czcionki można wgrać na pamięć telefonu (np. C:\Documents\ - jeśli nie ma takiego katalogu to należy go utworzyć) zamiast na kartę pamięci. Dzięki temu powinien działać Tryb transferu danych bez konieczności wyłączania FontRoutera. Minusem tego rozwiązania jest to, iż przy nieprawidłowym pliku czcionki nas telefon nie będzie mógł się uruchomić. Dlatego polecam to rozwiązanie tylko zaawansowanym użytkownikom i tylko dla sprawdzonych czcionek.

  • Po wgraniu czcionki telefon się nie uruchamia.
    Należy wtedy spróbować uruchomić telefon bez karty pamięci i po uruchomieniu telefonu usunąć wgrane czcionki. Następnie należy wyłączyć telefon i uruchomić z kartą pamięci. W przypadku telefonów z wbudowaną pamięcią masową (np. N95 8GB) jedynym rozwiązaniem jest format pamięci telefonu za pomocą kombinacji klawiszy (instrukcja w FAQ S60).

  • Wgrana czcionka jest za mała/za duża.
    FontRouter ma bardzo ciekawą zaletę :) Mianowicie można nim bardzo łatwo zmieniać rozmiar czcionek w telefonie :) Aby zmienić rozmiar uruchamiamy FontRouterMan i ustawiamy parametr ZoomRatio wg naszych upodobań. Po edycji opcji należy zrestartować telefon, aby nowe ustawienia zaczęły działać.

  • Wgrałem czcionkę, ale polskie znaki diakrytyczne takie jak ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż pozostały niezmienione.
    Należy poszukać innej czcionki. Niektóre czcionki nie mają tych znaków zawartych w sobie i dlatego FontRouter wykorzystuje te znaki z systemowej czcionki lub wyświetla puste miejsca zamiast tych znaków.

  • Jak usunąć wgraną czcionkę?
    Są dwa sposoby. Pierwszym jest wyłączenie zmiany czcionki przez uruchomienie aplikacji FontRouterMan i zmianę opcji FontRouterMan: Enable na Disable. Drugim sposobem jest po prostu odinstalowanie FontRoutera i FontRouterMana no i oczywiście restart telefonu po tej operacji.


A oto przykładowe screeny ze zmienionymi czcionkami znalezionymi przez naszych użytkowników :) Pliki znajdziecie w tym temacie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeśli ktoś znajdzie jakieś ciekawe czcionki z polskimi znakami diakrytycznymi to zapraszam do zamieszczania ich w tym temacie :) Najlepiej screen + czcionka w załączniku.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 13 grudnia 2009, o 12:19 przez Bo$s, łącznie edytowano 10 razy
Avatar użytkownika
Bo$s
Moderator
Moderator
 
Posty: 7904
Dołączył(a): 23 grudnia 2005, o 11:02
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Mod.tel.: Samsung Galaxy S III
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez matchojs85 » 11 lutego 2008, o 11:01

Świetna instrukcja Bo$s.
Dokładna szczegółowa, krok po kroku.
No i bardzo fajnie, że jest rozwiązanie na najczęściej powtarzające się problemy przy zmianie czcionki.
Ja juz kiedyś próbowałem zmienić u siebie i nawet mi wyszło, no ale efekt nie był zadowalający ze względy na brak polskich znaków diakrytycznych.

Może ktoś doda listę czcionek (wraz z linkami skąd je pobrać) w których występują polskie literki?
Avatar użytkownika
matchojs85
VIP
VIP
 
Posty: 9023
Dołączył(a): 5 maja 2007, o 20:25
Lokalizacja: Lublin
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez Bo$s » 11 lutego 2008, o 11:10

Może ktoś doda listę czcionek (wraz z linkami skąd je pobrać) w których występują polskie literki?

C:\Windows\Fonts :] Ale nie daję gwarancji, że wszystkie będą działać :P
Avatar użytkownika
Bo$s
Moderator
Moderator
 
Posty: 7904
Dołączył(a): 23 grudnia 2005, o 11:02
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Mod.tel.: Samsung Galaxy S III
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez MadMike » 11 lutego 2008, o 18:17

Obrazek Obrazek Obrazek

[center]Pobierz [/center]



Jedyny minus jaki łatwo zauważyć,to występowanie polskich znaków ja na przykładzie sms'a. Słowo "użytkownikó_w" przy używaniu znaków diaktrycznych jest przerwa między nimi. Ogólnie czcionke polecam każdemu
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 11 lutego 2008, o 19:50 przez MadMike, łącznie edytowano 1 raz
MadMike
1%
1%
 
Posty: 15
Dołączył(a): 21 listopada 2006, o 15:18
Lokalizacja: Głubczyce
    WindowsXPOpera

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez Blackall » 12 lutego 2008, o 17:22

z opiosu wynika ze.. nie da sie uruchomic fontów z C: ? Koniecznie muszą być na E? :/
Avatar użytkownika
Blackall
VIP
VIP
 
Posty: 4728
Dołączył(a): 5 listopada 2005, o 11:07
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: N95 iPhone 3GS
FW: v21 3.0
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez Bo$s » 12 lutego 2008, o 17:28

z opiosu wynika ze.. nie da sie uruchomic fontów z C: ? Koniecznie muszą być na E? :/

Da się, ale jak wgrasz złą czcionkę to tylko format Cię ratuje :P Nie testowałem tego, a nie mam teraz telefonu. Gdyby ktoś odważny mógł przetestować i powiedzieć czy działa wtedy Transfer danych.
Avatar użytkownika
Bo$s
Moderator
Moderator
 
Posty: 7904
Dołączył(a): 23 grudnia 2005, o 11:02
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Mod.tel.: Samsung Galaxy S III
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez Blackall » 12 lutego 2008, o 17:41

to sie wgrywa na E, jesli jest ok to na C i po problemie :) Z reszta zawsze przed tym backup i mozna sie bawic :)
Jak mialem S60v2 jakos nigdy nie musialem robic formatu przez czcionke. Jak sie jest delikatnym i przewiduje czy cos sie zlego nie stanie to nie ma wiekszych problemow :)
Avatar użytkownika
Blackall
VIP
VIP
 
Posty: 4728
Dołączył(a): 5 listopada 2005, o 11:07
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: N95 iPhone 3GS
FW: v21 3.0
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez BabyBoy » 17 lutego 2008, o 12:06

a może posiada ktoś czcionkę z N95 8GB :) ? Ciekawie by wyglądała bo jest dużo mniejsza od tej standardowej w zwykłej N95.
Pozdrawiam, BabyBoy
Only The Strong Survivor..
One day..
Avatar użytkownika
BabyBoy
VIP
VIP
 
Posty: 2526
Dołączył(a): 5 stycznia 2008, o 13:26
Lokalizacja: POLAND
Mod.tel.: BlackBerry-iPhone3GS
FW: CrackBerry
    WindowsVistaMSIE7

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez gucio » 17 lutego 2008, o 13:30

Wszystko w porządku, najpierw wrzuciłem na kartę pamięci, za chwilę przeniosę na dysk C by sprawdzić czy da się podłączyć tela w trybie pamięci masowej. Oto jaki mam efekt:

[ Dodano: 2008-02-17, 12:34 ]
Aha, jest to czcionka z naszej Windy C/Windows/Fonts/ Comic Sans MS pogrubiony (true Type)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Mam prawo nic nie mówić, wszystko co powiem może być użyte przeciwko mnie w sądzie. Mam prawo do adwokata,jeśli mnie na niego nie stać zostanie mi przydzielony adwokat z urzędu.
Better to reign in hell, than serve in heaven.
John Milton. Paradise lost
Avatar użytkownika
gucio
100%
100%
 
Posty: 2768
Dołączył(a): 9 marca 2007, o 17:39
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Mod.tel.: Htc Hd2
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez Magik » 17 lutego 2008, o 14:13

gucio, i jak da się pod transfer danych podłączyć telefon?
Magik, de Lowe,niepoprawny szlachcic,oportunista,czarodziej Sx1.pl,SoS.pl i PDAforum.pl,wojownik o sprawę Polską.
Avatar użytkownika
Magik
Moderator
Moderator
 
Posty: 7312
Dołączył(a): 19 marca 2007, o 07:48
Lokalizacja: Białystok
Mod.tel.: n900 BA N-GageQD SX1
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez Bo$s » 17 lutego 2008, o 14:20

BabyBoy napisał(a):a może posiada ktoś czcionkę z N95 8GB :) ?

Wystarczy, aby ktoś za pomocą X-plore załączył pliki z katalogu Z:\resources\Fonts\.
Avatar użytkownika
Bo$s
Moderator
Moderator
 
Posty: 7904
Dołączył(a): 23 grudnia 2005, o 11:02
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Mod.tel.: Samsung Galaxy S III
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez BabyBoy » 17 lutego 2008, o 14:55

Bo$s napisał(a):Wystarczy, aby ktoś za pomocą X-plore załączył pliki z katalogu Z:\resources\Fonts\.

tylko czy ktoś taki się znajdzie ;) Byłbym wdzięczny za tą czcionkę :)
Pozdrawiam, BabyBoy
Only The Strong Survivor..
One day..
Avatar użytkownika
BabyBoy
VIP
VIP
 
Posty: 2526
Dołączył(a): 5 stycznia 2008, o 13:26
Lokalizacja: POLAND
Mod.tel.: BlackBerry-iPhone3GS
FW: CrackBerry
    WindowsVistaMSIE7

banalne pyt

Postprzez 5022749 » 17 lutego 2008, o 14:55

Witam sorka za banalne pyt ale czy jak wgrywam te czcionki albo zmieniam ich wielkość to tracę gwarancję ?;>
5022749
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 17 lutego 2008, o 14:53
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez gucio » 17 lutego 2008, o 15:11

Więc (od więc się zdania nie zaczyna) ;) z duszą na ramieniu przeniosłem plik czcionki do C/DATA/FONTS, z karty pamięci takowy folder usunąłem, zrestartowałem maszynę i wszystko gra jak ta lala. Telefon można podłączyć w trybie pamięci masowej. :hurra:

[ Dodano: 2008-02-17, 14:41 ]
Bo$s napisał(a):Jeśli w archiwum z czcionką, którą pobraliśmy znajduje się kilka plików .ttf to należy wrzucić tylko jeden z nich.

Czyli nie ma możliwości wrzucenia np. 2 lub 3 plików z czcionką? Fajnie by było i przy włączaniu telefonu program by pytał jaką czcionkę ma odpalić.
Mam prawo nic nie mówić, wszystko co powiem może być użyte przeciwko mnie w sądzie. Mam prawo do adwokata,jeśli mnie na niego nie stać zostanie mi przydzielony adwokat z urzędu.
Better to reign in hell, than serve in heaven.
John Milton. Paradise lost
Avatar użytkownika
gucio
100%
100%
 
Posty: 2768
Dołączył(a): 9 marca 2007, o 17:39
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Mod.tel.: Htc Hd2
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Zmiana czcionki przy pomocy FontRouter.

Postprzez Bo$s » 17 lutego 2008, o 15:46

gucio napisał(a):Czyli nie ma możliwości wrzucenia np. 2 lub 3 plików z czcionką? Fajnie by było i przy włączaniu telefonu program by pytał jaką czcionkę ma odpalić.

Przy kilku plikach prawdopodobnie będzie działał tylko jeden z nich.
Avatar użytkownika
Bo$s
Moderator
Moderator
 
Posty: 7904
Dołączył(a): 23 grudnia 2005, o 11:02
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Mod.tel.: Samsung Galaxy S III
    WindowsXPFirefox

Następna strona

Powrót do Pozostałe S60

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość