NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

Jak stworzyć instalacyjny plik SIS?

Jak stworzyć instalacyjny plik SIS?

Postprzez slavo3 » 17 maja 2007, o 15:15

WItam,
Problem polega na stworzeniu instalacyjnego pliku SIS z gotowego przykadu znajdującego się w sdk (HelloWorld). Omówie jakoś tak pobierznie co mam.

Pliki w tym projekcie są następujące:
HelloWorld_Main.cpp HelloWorld_Document.cpp HelloWorld_AppView.cpp HelloWorld_AppUi.cpp HelloWorld_Application.cpp HelloWorld.rss HelloWorld.mmp HelloWorld.hrh HelloWorld.h Bld.inf

Posiadam motorole a925 z Symbiaenm 7.0 UIQ 2.0 , więc na kompie zainstalowalem sobie CodeWarriora 2.5 który poprawnie współpracuje z uiq sdk 2.0(podobno z 2.0 dobrze wspolpracuje tylko codewarrior 2.5 - no ale nie wazne). Wersja 2.0 automatycznie instaluje jave (troche archaiczną) 1.3.1 i Perla. Wybrany przeze mnie program HelloWorld kompiluje się w codewarriorze bez poblemów, odpalam go w emulatorze i wszystko jest ok.

NO ale teraz chcę tą aplikacje przenieść na żywy orgaznim (motorole a925), więc chcę wygenerować plik instalacyjny SIS. Z tego co szukałem po internecie, codeWarrior nie umie tego zrobić (przy okazji, czy to prawda..nie da się czegoś doinstalować zeby jednak się nauczył?). Więc wyczytałem że można to zrobić w consoli. Więc czynności jakie wykonałem są następujące (oczywiście te polecenia wykonuje w katalogu w którym jest projekt HelloWorld, czyli tam gdzie są te wszystkie pliki ktore wypisałem u góry):

bldmake bldfiles
abld makefile all
abld build winscw udeb

//dotąd wsystko jest ok, bo to po prostu zwykłą kompilacja, taką jaką wykonuje codewarrior - przeznaczenie na emulator (winscw udeb)

//teraz wpisuje

abld build gcce urel //nie wiem dlaczego trzeba użyc tego gcce - ale tak było gdzieś napisane, wiec wklepałem, i niestety wyrzuca mi coś takiego:

This project does not support platform, build or program "GCCE"

O co chodzi? Trzeba GCEE jakos zainstalować? CO powinno być wynikiem tego polecenia..plik pkg? Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc. Jak byłby ktoś kto umie mi pomóc i odpisałby mi na to wszystko byłbym wdzięczny.

Aha..jak to jest jeszcze z kompilacją projektu którą bedzie sie chciało wrzucić na komórke..powinna być wykonana kompilacja na ARMI...czy najakąś inną. BO na emulator wykonuje się WINSCW...dobrze myślę?

Uff,troche tych pytan mam:/

[ Komentarz dodany przez: nismo: 2007-11-09, 11:44 ]
Temat poprawiony.
Ostatnio edytowano 9 listopada 2007, o 12:43 przez slavo3, łącznie edytowano 1 raz
slavo3
1%
1%
 
Posty: 13
Dołączył(a): 12 kwietnia 2007, o 13:42
Lokalizacja: Łódź
    WindowsXPFirefox

Re: Jak stworzyć instalacyjny plik SIS?

Postprzez Pinio » 17 maja 2007, o 18:26

slavo3 napisał(a):nie wiem dlaczego trzeba użyc tego gcce
to jest po prostu kompilator. jest darmowy i dlatego właśnie jego używamy :)
slavo3 napisał(a):Trzeba GCEE jakos zainstalować?
powinno być zainstalowane z SDK. teraz wpadło mi do głowy że może w zmiennych środowiskowych nie dodało, sprawdź u siebie w systemie.
slavo3 napisał(a):nie da się czegoś doinstalować zeby jednak się nauczył?
nie spotkałem się z czymś takim. poza tym CodeWarrior przestaje być rozwijany, zastępuje go "wspaniały" Carbide.
slavo3 napisał(a):Aha..jak to jest jeszcze z kompilacją projektu którą bedzie sie chciało wrzucić na komórke..powinna być wykonana kompilacja na ARMI...czy najakąś inną.
do tego właśnie możesz użyć gcce (w zasadzie znany z linucha kompilator gcc)
slavo3 napisał(a):BO na emulator wykonuje się WINSCW...dobrze myślę?
jop. Dodam że CW znaczy CodeWarrior (czyli dla projetów w CodeWarriorze tworzonych)
Pinio
30%
30%
 
Posty: 111
Dołączył(a): 21 grudnia 2005, o 02:21
    WindowsXPFirefox

Re: Jak stworzyć instalacyjny plik SIS?

Postprzez macabre13 » 17 maja 2007, o 19:07

Hej, od dluzszego czasu juz nie pisze w symbianie.
Ale do sis uzywa sie mksis albo makesis w katalogu pkg/sis, tak gdzie jest plik *.pkg. To powinno zalatwic sprawe.

@slavo3: co do BT zobacze co da sie zrobic, w razie czego odpowiem w temacie.


pozdrawiam
Jarek
Avatar użytkownika
macabre13
1%
1%
 
Posty: 18
Dołączył(a): 6 października 2006, o 08:16
    WindowsXPFirefox

Re: Jak stworzyć instalacyjny plik SIS?

Postprzez slavo3 » 19 maja 2007, o 14:14

Fajnie że są ludzie którzy chcą pomóc (RESPECT). A jeszcze mam takie pytanie, plik *.pkg trzeba klepać ręcznie, np.w notatniku..i jest on potrzebny tylko do tworzenia paczki SIS?

Jeśli chodzi o GCCE to jak uda mi sie

A jeszcze jedno, po kompilacji np. w codeWarriorze projektu HelloWorld , plik wynikowy HelloWorld.app powinien stworzyć się w katalogu C:\Symbian\UIQ_70\epoc32\release\armi\urel\HelloWorld.app (taką mam sciezke u siebie na komputerze - bo kompilowałem na ARMI) ...i po wgraniu tego pliku na komórkę, odpaleniu go np z jakiegoś managera plików aplikacja z super napisem "Hello world" powinna się odpalić? Jeśli tak, to mam problem, bo mnie się nie odpala, na telefonie pokazuje się komunikat "brak dostępu", albo aplikacja nie może byc otwarta czy jakoś tak. W managerze widac napis pod tym plikiem, że aplikacja jest "unrecognize", więc coś jednak nie gra:/ Sprawdzałem również pliki po kompilacji w procesorze, ARMI4 i jest to samo, na moje nieszczęście. A może kompilacja na GCCE z lini polecen coś zmieni..chociaz jak codeWarrior wygenerował na ARMI i nie poszlo, to ja już nie wiem:/


Mój sprzet to : motorola a925, więc z tego co wiem to jest to UIQ 2.0 , na kompie mam sdk UIQ 2.0. Jakies wskazówki co może być nie tak?

@macabre13, byłoby super gdybyś coś znalazł, coś prostego-raczej nie mocno rozbudowanego z wykorzystaniem BT:)
slavo3
1%
1%
 
Posty: 13
Dołączył(a): 12 kwietnia 2007, o 13:42
Lokalizacja: Łódź
    WindowsXPFirefox

Re: Jak stworzyć instalacyjny plik SIS?

Postprzez Zaper » 20 maja 2007, o 10:56

slavo3,

A wiec tak jak zawsze kompiluje na UIQ 2.x tak: ARMI-UREL dla SIS oraz WINS-UDEB dla emulatora.
Kompilacja na ARMI4 nie ruszy na UIQ 2.x. Mozna bawic sie kompilacja na GCCE, ale ja ją tylko uzywam do kompilacji na symbianie 9.x. Nie wiem jak ma CodeWarrior ale powinnien on gdzies generowac plik PKG albo pokazywac jakie pliki powinny tam byc. Reszta to tylko natatnik i plik makesis znajdujacy sie (epoc32/tools).

Program APP nie ruszyl sam, niezbedny jest plik RSC. Aby program ruszyl dla twojego przykladu HelloWorld. Skompiluj program na ARMI w CW a nastepnie otworz notatnik i wpisza takie rzeczy:

&EN

#{"HelloWorld"},(0x101F6163),0,1,0
(0x101F617B), 2, 0, 0, {"UIQ20ProductID"}

"C:\SYMBIAN\UIQ_21\epoc32\release\armi\urel\HELLOWORLD.APP"-"!:\system\apps\HelloWorld\HELLOWORLD.APP"
"C:\SYMBIAN\UIQ_21\epoc32\data\z\system\APPS\HELLOWORLD\HELLOWORLD.RSC"-"!:\system\apps\HelloWorld\HELLOWORLD.RSC"


Twoje pliki po kompilacji na ARMI powinny sie znajdowac w katalogach widniejacych powyzej. Jesli ich tam nie bedzie program sie nie skompiluje.

Nastepnie plik z notatnika zapisz tak aby posiadal zakoncznie "*.pkg". To wazne aby twoj program po zapisaniu nie wygladal np. tak "helloworld.pkg.txt" wowczas nie ruszy musi byc tak "helloworld.pkg". Nastepnie naciskam na plik PKG prawym klawiszem i wybieram opcje "Otworz za pomoca" wowczas szukam pliku MAKESIS ktory znajduje sie w katalogu "epoc32/tools". Gdy wszystko zatwierdzisz i program skompiluje plik instalacyjny. Twoj plik SIS powinnien sie znajdowac w katalogu tam gdzie jest cala reszta plikow z projektu "Helloworld".

Nie jest to moze najprostszy sposob ale ja go zawsze tak uzywam gdy cos nie dziala w programach. CodeWarrior byl dobrym programem i szybkim. Czego nie mozna powiedziec o Carbide ktory wolny i czesto rozne bledy mu wyskakuja z roznych powodow.
Avatar użytkownika
Zaper
VIP
VIP
 
Posty: 1764
Dołączył(a): 27 listopada 2005, o 21:50
    WindowsXPFirefox

SUKCES:)

Postprzez slavo3 » 25 maja 2007, o 00:48

ZAPER, jesteś wielki!! Szacuneczek, opisałes tak dokładnie sposób wygenerowania pliku SIS że nie miałem z tym najmniejszego problemu. Jeszcze raz dzięki wielkie za szczegółowy opisik.

Pozdrawiam!
slavo3
1%
1%
 
Posty: 13
Dołączył(a): 12 kwietnia 2007, o 13:42
Lokalizacja: Łódź
    WindowsXPFirefox

Re: Jak stworzyć instalacyjny plik SIS?

Postprzez ciernisty » 17 lutego 2009, o 12:56

ja mam pytanie, moze glupie, ale jak sie ma gcce, to jak stworzyc plik *.pkg? w ten sam sposob co dla ARMI?
mam Nokie E51, nie wiem czy dla tego tel trzeba tworzyc plik instalacyjny sis ale samo przegranie pliku wykonywalnego nie dziala, cos zle robie chyba
pozdrwiam
ciernisty
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 15 maja 2008, o 14:13
    WindowsXPFirefox


Powrót do Multimedia, Komunikacja, Interfejs Użytkownika

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość