NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

W tym dziale dyskutujemy o telefonach UIQ - czyli opinie, zapowiedzi, zdjęcia itd.

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez zuli007 » 7 grudnia 2007, o 23:05

AIONik, UIQ nie jest dla wszystkich. Trafnie określił je Twój poprzednik
"jasne ze na s60 jest więcej aplikacji ale jak już ktoś zauważył p990 jest dla ludzi co sie już nabawili zabaweczkami ." Wlan to także mała wada P990i - nie chodzi to jak powinno. Ale czepianie się tego, że nie można zmienić ikony jest dla mnie śmieszne ;) W P990i podobało mi się to, że było wszystko czego potrzebowałem, duży wyświetlacz i mimo wszystko stabilność.
Jednak nie załamuj się, wielu ludzi na początku P990i nie przypadł do gustu a po paru dniach zdanie diametralnie zmienili ;)
zuli007
VIP
VIP
 
Posty: 3025
Dołączył(a): 24 grudnia 2005, o 18:59
Lokalizacja: Katowice
Mod.tel.: Milestone
    WindowsXPOpera

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez AIONik » 7 grudnia 2007, o 23:27

Brak możliwości zmiany tych ikon to tylko przykład tego, co mnie w P990i irytuje. Zajmowanie na głównym ekranie miejsca przez coś, z czego wogóle nie korzystam a co mógłbym zastąpić użytecznymi skrótami pozostawia niesmak. Miałem już wiele podobnych zabawek i zawsze personalizowałem je do maksymalnego stopnia. Daje to po prostu dużą satysfakcję.
Dobrze wiem, że UIQ nie jest dla wszystkich ale jestem przekonany, że dla mnie tak :D Właśnie dlatego wybrałem dotykowego Symbiana zamiast "męczyć się" z WM. No cóż, zobaczymy. Póki co pozytywnie do tego smartfona nastawia mnie to forum i podejście użytkowników do swoich zabawek.
Avatar użytkownika
AIONik
1%
1%
 
Posty: 16
Dołączył(a): 4 grudnia 2007, o 17:16
Lokalizacja: Bytom
    WindowsXPMSIE

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez Marcinn » 7 grudnia 2007, o 23:35

Problem ze zmianą ikon można rozwiązać instalując program Gdesk.
Avatar użytkownika
Marcinn
50%
50%
 
Posty: 317
Dołączył(a): 15 lutego 2007, o 00:18
    unknownOpera

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez zuli007 » 7 grudnia 2007, o 23:36

Ja cały czas posiadając P990i myślałem, że jednak WM jest lepszy. Wystarczyły 2 tygodnie do zmiany tego zdania- po upływie następnych dwóch zacząłbym zabijać gdybym się nie pozbył tego syfu ;) Jeśli nie brakuje Ci do tej pory RAM`u to będziesz z tego smarthona zadowolony.

I jak napisał Marcin - zainstaluj GDESK - program jest genialny!
zuli007
VIP
VIP
 
Posty: 3025
Dołączył(a): 24 grudnia 2005, o 18:59
Lokalizacja: Katowice
Mod.tel.: Milestone
    WindowsXPOpera

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez JVoo » 7 grudnia 2007, o 23:46

zuli007 napisał(a):wielu ludzi na początku P990i nie przypadł do gustu a po paru dniach zdanie diametralnie zmienili ;)
to zdanie odnosi się też do mnie :] na początku sam miałem mieszane odczucia co do niego po przygodach z WM i S60... głośność MP3, brak typowego ToDay'a i możliwości pełnej personalizacji nie nastawiały mnie zbyt pozytywnie... Ale do wszytkiego można się przyzwyczaić więc i do tego się przyzwyczaiłem. Jakiś dłuższy czas temu wyszła aplikacja, która jest już chyba wszystkim znana - GDesk. Ta aplikacja podniosła z popiołów P990i :) Prawdziwa reanimacja :) Możliwość pełnej personalizacji zależnej tylko od wyobraźni autora to to czego chyba wszystkim brakowało :) Dzięki niej można pozbyć się klapki numerycznej na stałe [o ile ktoś nie gra w gry JAVA]. Ja jednak z niej korzystam bo w zimie jest to praktyczniejsze ;) [nie trzeba się męczyć żeby dojść do jakiejś opcji. I tu jest ogromna zaleta nad zwykłymi PDA bez klawiatury...]
W każdym bądź razie do tej pory go posiadam choć wielu starych użytkowników zrezygnowało z niego na rzecz N93 i N95 [o ile N95 rozumiem to N93 już mniej, ale już było dość sporów na ten temat ;) ]
Cena za jaką można go teraz kupić teraz jest śmieszna... I jeśli chodzi o stosunek cena/jakość to jest chyba jeden z najlepszych na allegro.
Miałem też różne propozycje wymiany, sprzedaży. Ale prawda jest taka, że jestem z tego telefonu bardzo zadowolony i na razie nie widzę dla niego następcy :)
Avatar użytkownika
JVoo
100%
100%
 
Posty: 2523
Dołączył(a): 27 kwietnia 2007, o 18:26
Lokalizacja: Rzeszów
Mod.tel.: Galaxy S2
    WindowsXPFirefox

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez Edek Łomiarz » 8 grudnia 2007, o 14:12

Ja gdy decydowalem sie na P990 wiedzialem o nim juz niemal wszystko a szczegolnie o jego wadach: ram, slaba glosnosc, powolnosc, zwiechy, brak personalizacji pulpitu, malo softu... No i bardzo mile sie zaskoczylem. Z ramem jak na razie nie mam wiekszych problemow bo nie korzystam z wielu aplikacji na raz. Na glosnosc takze nie narzekam odkad na tymze forum pojawil sie sposob na jej zwiekszenie w menu serwisowym. Powolnosc- no, od razu po uruchomieniu bywa powolny, ale pozniej juz sie nieco rozkreca. Zwiechy juz daaaawno nie mialem. Pozostawal jedynie ten pulpit, ale od kiedy pojawil sie Gdesk to juz nie mam sie do czego przyczepic. A softu jest coraz wiecej i w tej chwili jest juz niemal wszystko, co tak naprawde jest potrzebne. Ofkoz zawsze znajdzie sie jakis maruda, ktoremu zawsze bedzie czegos brakowalo.
Edek Łomiarz
40%
40%
 
Posty: 191
Dołączył(a): 25 lipca 2007, o 17:09
Lokalizacja: Elbląg
    unknownOpera

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez doministry » 8 grudnia 2007, o 15:35

Ja kupilem swojego P990 juz prawie rok temu. Wczesniej P910 i P800.
Mialem na poczatku mieszane uczucia w zwiazku z problemami z softem, ale sprawy te zostaly definitywmie rozwiazane.
Generalnie uzywam od lat telefonu jak biura, nie mam kompa.
P990 robi to bardzo dobrze. Owszem, sa mankamenty ale zalety czynia z niego naprawde wydajny kombajn.
Zawsze podkreslam - od dwoch lat 99% maili o postow pochodzi z mojego P990!!!!! A wiec ten fakt juz mowi za siebie.
Ostatnio okazalo sie ze moge robic przelewy przez telefon! Odjazd!
Telefon ma mnostwo funkcji plus idealna obsluge (klapka, dotyk etc).
Acha, stabilonosc w tej chwili (mam niebrandowany tel.) to rewela. Po prostu nic sie nie dzieje.
Co jeszcze? Super przegladarka. Plus UiQ3 czyli jednak coraz wiecej aplikacji. Oprocz Gdeska jest jeszcze inna aplikacja z ikonami - LinkBoy, dla mnie lepsza bo prostsza.
Zaznaczam ze traktuje tel jako narzedzie a nie zabawke/rozrywke. A w tym sensie P990 jest super.
Brakuje tylko HSDPA i Flasha w przegladarce.
Ostatnio znalazlem tez strone z softem gdzie mozna kupowac przez przelew, bez karty kredytowej:
http://www.smartsym.com
Polecam P990, czekam na nastepce.
P.S. Ekran Today/Skroty jest malo uzyteczny.
NIE WLACZAJ go po restarcie telefonu i oszczedzasz ok. 1,5MB!!!
P.S.2 Po wlaczeniu wystarczy poczekac z 2 minuty i telefon smiga bez zadnych spowolnien.
Avatar użytkownika
doministry
30%
30%
 
Posty: 122
Dołączył(a): 6 kwietnia 2007, o 09:52
Lokalizacja: Bytom
    SymbianOSOpera

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez AIONik » 8 grudnia 2007, o 20:54

doministry napisał(a):Ja P.S. Ekran Today/Skroty jest malo uzyteczny.
NIE WLACZAJ go po restarcie telefonu i oszczedzasz ok. 1,5MB!!!


To znaczy po prostu nie dotykać ikony po lewej stronie ?
A jak odniesiesz się do problemów z wlanem ? Ja się tym rozczarowałem, bo mam na codzień możliwość korzystania z darmowego hot spota i myślałem, że dzięki P990i będę to robił. Niestety mam ten sam problem opisany przez innego użytkownika w tym temacie.
Avatar użytkownika
AIONik
1%
1%
 
Posty: 16
Dołączył(a): 4 grudnia 2007, o 17:16
Lokalizacja: Bytom
    WindowsXPMSIE

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez doministry » 8 grudnia 2007, o 21:51

@AIONik
Nie dotykaj tej ikony z lewej przy otwartej klapce, przy zamkniętej nie wchodź DPadem w prawo. Oszczędzasz 1.5 MB.
Jeśli chodzi o WLAN to sprawa wogóle nie jest prosta.
Generalnie w P990 jest tylko WiFi b, nie ma g. Jeśli masz router tylko g to po sprawie.
Po drugie wyszukanie hotspota a używanie go to zupełnie inna sprawa!
Np. wiele jest płatnych i trzeba wejść na odpowiednią stronę z przeglądarki, wpisać kod etc...
Wiele połączeń wymaga wpisania klucza - są to połączenia szyfrowane. Wtedy po wyszukaniu połączenia pojawi się kłódka przy połączeniu.
Tak więc często jest to problem konfiguracji połączenia a nie samego P990.
W Warszawie jest kawiarnia w której jest WLAN, bezpłatny, otwarty.
Zawsze działa, bez zarzutu. Idealnie.
Kiedyś byłem w McDonaldzie w którym był Hotspot Ery. Połączyłem się ale nic nie mogłem zrobić.
Zadzwoniłem do Ery (moja sieć) i pytam o co chodzi, a tam mówią że wyślą mi kod smsem który mam wpisać na stronie. Wpisałem i działało. Apropos strona wyświetliła mi się automatycznie po wejściu w przeglądarkę. I było OK.
To samo miałem na rynku w Krakowie.
Połączyłem się ale nie mogłem nic zrobić. Otwieram Operę a tam jakaś stronka Krakowa z instrukcją, wpisałem jakiś login i wszystko OK.
Tak więc jedyne co mogę zarzucić P990 to brak WLANU g oraz stosunkowo słabszą czułość odbiornika.
Avatar użytkownika
doministry
30%
30%
 
Posty: 122
Dołączył(a): 6 kwietnia 2007, o 09:52
Lokalizacja: Bytom
    WindowsXPMSIE7

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez zuli007 » 9 grudnia 2007, o 00:20

U mnie na uczelni mamy otwarty net. Na N93, laptopie i BA działało bez problemu- na P990i mimo usilnych starań internet nie działał.
zuli007
VIP
VIP
 
Posty: 3025
Dołączył(a): 24 grudnia 2005, o 18:59
Lokalizacja: Katowice
Mod.tel.: Milestone
    WindowsXPOpera

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez doministry » 9 grudnia 2007, o 00:34

@zuli007
Z ciekawosci: jak wyszukujesz na P990 siec Wlan, to ile kresek zasiegu sie pokazuje? Moze to kwestia ustawien w tel.? Kiedys tam zajrzalem i zobaczylem ze troche tego tam jest.
Za mala mam wiedze o WiFi.....
Ale wiem ze na P990 jak ma 1 albo czasem nawet 2 kreski, to sie nie laczy. Jak ma 3 to luz.
Avatar użytkownika
doministry
30%
30%
 
Posty: 122
Dołączył(a): 6 kwietnia 2007, o 09:52
Lokalizacja: Bytom
    SymbianOSOpera

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez AIONik » 9 grudnia 2007, o 03:03

doministry, jesteś z Bytomia tak jak ja. Pracuje w Plejadzie gdzie jest darmowy hot spot. Po wyszukaniu w P990i znajduje go bez problemu - 3 kreski i gwiazdka. Połączenie z hot spotem następuje w mgnieniu oka ale gdy otwieram przeglądarkę i próbuję wejść na jakąkolwiek stronę pojawia się komunikat "nie można zlokalizować zdalnego serwera" czy coś w tym stylu.
Próbowałeś może podłączyć się do tego hot spota w Plejadzie ?
Avatar użytkownika
AIONik
1%
1%
 
Posty: 16
Dołączył(a): 4 grudnia 2007, o 17:16
Lokalizacja: Bytom
    WindowsXPMSIE

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez zuli007 » 9 grudnia 2007, o 03:24

P990i niemam od dawna. Nawet jak siedziałem obok routera to po połączeniu z siecią netu nie było ;)
zuli007
VIP
VIP
 
Posty: 3025
Dołączył(a): 24 grudnia 2005, o 18:59
Lokalizacja: Katowice
Mod.tel.: Milestone
    WindowsXPOpera

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez JVoo » 9 grudnia 2007, o 10:18

Może te sieci były zabezpieczone na adresy MAC? Bez ich podania w ustawieniach sieci [przez admina] nie połączycie sie. Ja jak byłem w jakiejś kawiarni, która ma hot spota, połączyłem się bez problemu.
Avatar użytkownika
JVoo
100%
100%
 
Posty: 2523
Dołączył(a): 27 kwietnia 2007, o 18:26
Lokalizacja: Rzeszów
Mod.tel.: Galaxy S2
    WindowsXPFirefox

Re: [P990] Wrażenia oraz opinie z użytkowania

Postprzez Garo » 9 grudnia 2007, o 11:39

Często wpadam gdzieś na kawkę. Często są to centra handlowe gdzie wiadomo, hot-spotów od groma. Za czasów jak miałem P990i używałem neta via wlan bardzo często i z powodzeniem.
Zawsze na początku określałem pkt dostępu po czym odpalałem Operę. Po kilku wypadach telefon miał wszystkie punkty w pamięci i wystarczyło włączyć wlan i łączyć się z siecią.
Oczywiście w nowych Nokiach jest to uproszczone do bólu, gdzie po wyszukaniu sieci telefon sam określa punkt dostępu i można się łączyć a trwa wszystko (do włączenia się strony głównej) góra 15 sekund przy dobrym sygnale.
W P990i była to dłuższa operacja, jednak udawała się i nie sprawiał mi internet tym sposobem żadnego problemu.
REGULAMIN :: FAQ :: SZUKAJ
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn.
Avatar użytkownika
Garo
Administrator
Administrator
 
Posty: 11872
Dołączył(a): 17 grudnia 2005, o 23:28
Lokalizacja: Wrocław
Mod.tel.: Galaxy Note SGS2 WFS
FW: 2.3.3
    WindowsXPFirefox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Telefony UIQ

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość