NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Dyskusja na temat firmware czyli wbudowanego oprogramowania telefonu, a także blokady simlock telefonów S60v3.
S60v3: Nokia 3250, 5500, 5700, E50, E51, E60, E61, E61i, E62, E65, E70, E90, N71, N73, N75, N76, N77, N80, N81, N82, N91, N92, N93, N93i, 6110, 6120, 6290, N95, N95-8GB, Samsung SGH-i520
Regulamin działu
Dyskusja na temat firmware czyli wbudowanego oprogramowania telefonu, a także blokady simlock telefonów S60v3.
Dział dotyczy następujących modeli telefonow:
S60v3: Nokia 3250, 5500, 5700, E50, E51, E60, E61, E61i, E62, E65, E70, E90, N71, N73, N75, N76, N77, N80, N81, N82, N91, N92, N93, N93i, 6110, 6120, 6290, N95, N95-8GB, Samsung SGH-i520

W tym dziale OBOWIĄZUJĄ tagi tematów!

[i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez Jerry » 5 stycznia 2009, o 12:16

Wideo instrukcja: viewtopic.php?f=63&t=51158

Flashowanie telefonu Samsung i8510 INNOV8
Na poczatku trzeba pamietac ze sa dwa typy paczek z flashami pierwszy(starszy) zawiera plik PresetTable.xml ktory zawiera w sobie i PDA i CSC oraz takie ktore pozwalaja na wgranie albo flasha z danymi firmware(PDA) albo sama Customizacja (CSC).Starszy typ juz nas raczej nie obchodzi z racji ze obecnie nowsze wersje Apollo (flasher/program do zmiany oprogramowania w i8510) sa nastawione na mozliwosc zmiany calego flasha lub samej kustomizacji (zapewne w niej jest tez jezyk).Do calosci dochodzi plik odpowiedzialny za zasieg i komunikacje GSM/UMTS w naszym telefonie tj. plik z oprogramowaniem modemu nie jest on wymagany by dodawac go przy kazdej zmianie firmware w naszym Samsungu jednak jesli jest mozliwosc wgrania nowszego na pewno nam to w przyszlosci zaplusuje.

Co potrzebujemy do zmiany oprogramowania w INNoV8?
-telefon :]
-program Apollo w mozliwie najwyzszej wersji (z racji powyzszych roznic w plikach flash)
-pliki z flashem ktore powyzej opisalem
-sterowniki USB modemu i modulu PDA
-kabel micro USB (standard w N82/N96)
-komputer ze zlaczem USB 2.0 (moga byc problemy gdy masz port 1.0/1.1 po prostu lepiej nie ryzykowac wg. mnie) i najlepiej

Windows XP na pokladzie PC.
Co na poczatek?
Bateria nie musi byc naladowana do pelna ale dobrze jest miec co najmniej 3 kreski (bezpieczne minimum) by pozniej w tym temacie nie zadawac pytan "czemu przestalo sie flashowac a teraz telefon nie reaguje?".
Dobrze miec odinstalowane wszelkie sterowniki od nokii (u mnie powodowaly one pewne problemy a jak wiadomo ze sterownikami roznie bywa wiec lepiej dmuchac na zimne i nie smiecic pozniej w temacie)
Pora wiec zaczac flashowanie...
Na poczatku instalujemy dwa programy tj.
msxml.msi (niezbedny w niektorych przypadkach z racji iz struktura flashy opisana jest plikami XML)
SSDN_V1.1.808.7165_SETUP_whql.exe sterowniki od samsunga,powinny wystarczyc do reflashu jednak dla pewnosci zchodzimy krok nizej.
Telefon wylaczamy po czym trzymajac wcisniete 1 i 4 i wlaczamy.Telefon przechodzi w tryb PDA Download.Podlaczamy go pod USB a gdy windows zapyta o sterowniki dajemy mu te z folderu G810_PDA_driver.
Aby opuscic ten tryb musimy albo zflashowac telefon albo wyjac i wlozyc baterie co obecnie robimy i tym razem trzymajac 7 i * wlaczamy telefon.Pokazuje sie czerwone tlo a na nim napis Modem Download.Oznacza to tryb w ktorym mozemy zmienic tylko czesc flasha odpowiadajaca za sygnal i obsluge ukladow radiowych w naszym tel. (Modem Code) .Rowniez i teraz podlaczamy telefon pod USB i wskazujemy systemowi sterowniki z folderu G810_PHONE_driver.
Czynnosci powyzej sa obowiazkowe jesli pierwszy raz flashujesz swoj telefon i nie masz zainstalowanych sterownikow do tego lub na danym komputerze po prostu ich nie ma.
Teraz nalezy sie zastanowic co chcemy zrobic.
Jesli chcemy zflashowac calosc (Modem oraz oprogramowanie telefonu) wciskamy tym razem 4 i 7 oraz wlacznik.
Pojawi sie napis All Download co sugeruje ze telefon jest gotowy na FullFlash czyli calkowita zmiane oprogramowania.
Jesli jednak nie interesuje nas zmiana wersji Modemu mozemy od razu wlaczyc telefon z kombinacja 1 i 4 + POWER do zmiany PDA i analogicznie jesli chcemy tylko dograc nowsza wersje MODEM CODE uzyjemy kombinacji 7 i * + POWER.
Wlaczamy Apollo i wybieramy nasz telefon z listy dostepnych.
Kolejno decydujemy sie czy flashujemy calosc,modem,oprogramowanie telefonu.
Podlaczajac telefon pod USB Apollo wykryje kolejno dla danych trybow
MODEM CODE
Obrazek
Port Com na ktorym zainstalowal sie modem telefonu w okienku w prawym gornym rogu.
PDA or CSC
Obrazek
Kod urzadzenia USB w okienku PDA
FULLFLASH
Identycznie jak w przypadku opcji modemu - tylko port COM.
Obrazek
kolejna czynnoscia jest zaladowanie flasha do programu w tym celu wedle preferencji wybieramy pliki ktore sa nastepujace
MODEM CODE
plik z rozszezeniem BIN o nazwie przykladowej
I8510XEHI1_XXX_AG0.phone.bin
PDA or CSC image
Tu wybieramy plik PreSetTable.XML ktory zawiera strukture folderow w ktorej bedzie pracowal Apollo dobierajac pliki flasha do naszych upodoban.Nie zmieniamy nic w nazwach tych folderow gdyz moze to spowodowac bledy we flashowaniu.
Po wczytaniu pliki PreSetTable.XML pojawia sie nastepujace opcje.
O ile w ponizszych nic nie zmieniamy o tyle mozemy wybrac kraj i operatora dla jakiego przeznaczone sa dane pliki flash.Po dokonaniu wyboru naciskamy
Obrazek

-PDA download - jesli podlaczylismy telefon poprzez kombinacje 1+4+POWER i chcemy zmienic tylko oprogramowanie telefonu.
-Modem Download - jesli podlaczylismy telefon poprzez kombinacje 7+*+POWER i chcemy zmienic tylko program sterujacy modulami GSM itp. odpowiedzialnymi za zasieg
-ALL download - jesli telefon zostal podlaczony po kombinacji klawiszy 4+7+POWER i chcemy zmienic zarowno oprogramowanie modemu jak i telefonu.
Po wcisnieciu przycisku nic wiecej nie ruszamy.W wypadku flashowania czesci Modem Code pojawi sie pasek postepu liczony w %.Jesli flashujesz partie PDA to pojawi sie kilka paskow (8) a na ekranie telefonu zaczna sie przesuwac kolejne.
Telefon odlaczamy tylko jesli program pokaze napis ALL DONE w innym wypadku nalezy czekac na inny komunikat lub sprawdzic czy system nie prosi o jakies sterowniki (problem dotyczacy USB w wersji nizszej niz 2.0)
Telefon po skonczonym procesie zmiany programu wlaczy sie samoczynnie,pozostalo pokonfigurowac go wedle wlasnego uznania ale to chyba kazdy sam potrafi. :)

Pytania i odpowiedzi.
Q. Skad wziasc pliki flash?
A. Na chwile obecna w ich posiadaniu sa rozne fora GSM np. http://forum.gsmhosting.com/vbb/showthread.php?t=610528
lub platne supporty typu share4gsm.com . Jest tez pare linkow na naszym forum wystarczy poszukac.

Q. Czy moge w ten sposob wgrac jezyk polski do telefonu?
A. Tak,sam flash z jezykiem polskim ma oznaczenie CBHK1 lub XXHJ3,obydwa sa w linku na forum GSMHOSTING.

Q. Czy zmiana oprogramowania powoduje utrate gwarancji?
A. Teoretycznie kazda ingerencja w FW telefonu moze spowodowaqc jej utrate,jednak nie wydaje mi sie zeby ktokolwiek sie zorientowal.Oczywiscie jesli masz telefon z polski a wgrasz opr. w innym jezyku na pewno ktos to zauwazy ;) jednak licz sie z tym ze mimo wszystko moze to spowodowac utrate praw do gwarancji.

Q. Czy moge uszkodzic swoj telefon?
A. Niestety na forum sa chyba dwa przypadki uwalenia i8510.Mi sie to jeszcze nie zdazylo ale rowniez nalezy liczyc sie z uszkodzeniem telefonu jednak jesli trzymasz sie instrukcji na 99% nie powinno sie nic popsuc.

Q. Czy moge flashowac telefon na systemie Windows Vista?
A. Moje proby skonczyly sie niepowodzeniem,moze z powodu braku sterownikow na wersje 64bit.Jednak zalecam zeby robic to pod Windows XP.

Q. Pojawia mi sie blad podczas proby zflashowania PDA or CSC image.
A. Jest to blad spowodowany niespojnoscia paczki z FW,najpewniej sciagnales PDA i CSC z oddzielnymi XML.Rada jest
jedna.Skopiuj zawartosc folderu CSC do folderu PDA za wyjatkiem pliku PreSetTable.xml.
Potrzebne pliki sa w paczce,dodalem dane naprawcze a zawartosc to :
- SSDN_V1.1.808.7165_SETUP_whql.exe - sterowniki od samsunga
- msxml.msi - instalator srodowiska XML (czy jakos tak :P )
- G810_PHONE_driver - sterownik modemu
- G810_PDA_driver - sterownik telefonu dzialajacego w trybie flash
- Apollo 6.05 - najnowsza wersja ktorej sam uzywam + plik unrar.dll ktory musi sie znajdowac w tym samym folderze co Apollo
http://wyslijto.pl/plik/cm7yr0oe03 - wyslijto.pl
http://www.sendspace.com/file/0mxhwr - sendspace.com
Dlaczego tylko tyle? Bo to minimum i bez tego nie ma sensu sciagac plikow flash ktore czasem waza ponad 100mega ;) przygotuj wszystko starannie i gdy bedziesz pewny ze wszystko dziala jak nalezy szukaj nowego opr. ponizej jest link do GSMHosting z ktorego sam wczoraj pobralem polska wersje dla i8510 wiec nic tylko dzialac :)

Chcialbym tez zaznaczyc ze nie biore odpowiedzialnosci za jakiekolwiek uszkodzenia telefonu,wszystko robicie na wlasna odpowiedzialnosc.Nie czujesz sie na silach to pytaj ew. popros kogos z forum na GG,choc mysle ze opisalem to dosc prostym jezykiem. ;)
To by bylo na tyle w razie pytan wiecie co robic ;)
Ostatnio edytowano 6 stycznia 2009, o 16:19 przez Jerry, łącznie edytowano 7 razy
live your life
Avatar użytkownika
Jerry
90%
90%
 
Posty: 1753
Dołączył(a): 20 listopada 2005, o 09:24
Lokalizacja: Węgliniec/Lubin
Mod.tel.: 6720c
FW: 031.022
    WindowsXPOpera

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez wiatrakk3 » 5 stycznia 2009, o 13:36

Witam dla tych co nie mają Polski firmware http://forum.gsmhosting.com/vbb/showpos ... stcount=94

I8510CBHK1
wiatrakk3
1%
1%
 
Posty: 18
Dołączył(a): 6 października 2006, o 10:36
    WindowsXPFirefox

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez Magik » 5 stycznia 2009, o 15:50

Jerry, dzięki za tutorial.Dorzuć jakieś screeny i pogrub gdzie ważniejsze punkty.

Teraz pytanie:
Czy w ten sposób można sflashować każdego samsunga?
Magik, de Lowe,niepoprawny szlachcic,oportunista,czarodziej Sx1.pl,SoS.pl i PDAforum.pl,wojownik o sprawę Polską.
Avatar użytkownika
Magik
Moderator
Moderator
 
Posty: 7312
Dołączył(a): 19 marca 2007, o 07:48
Lokalizacja: Białystok
Mod.tel.: n900 BA N-GageQD SX1
    WindowsXPFirefox

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez Jerry » 5 stycznia 2009, o 16:32

O ile pamietam G810 (czyli tez model symbianowy) rowniez kozysta z Apollo,nie dam sobie glowy obciac bo nie mam dokladnych informacji natomiast jesli struktura plikow flash jest identyczna to zapewne moj opis pasuje i do niego.Modele na WM raczej maja swoje downloadery do ROM'ow ale to inna bajka.I8510 i G810 I550 powinny sie zalapac do tego grona :) ale tu musza dac znac osoby co ich uzywaja bo nie chcem wprowadzac w blad ;)
EDIT:
Magiku,pogrubilem jedynie co wazniejsze zdania/punkty.Dla mnie tu calosc odgrywa duza role i nie sposob wyszczegolnic punktow ktore mozemy wykonac bez poprzedzania ich poprzednimi ;) jak ktos naprawde lubi swoj telefon przeczyta uwaznie,mysle ze jezyk moze bardzo prosty i duzo tlumaczenia ale staralem sie by wlasnie opisac co do szczegolu choc pewnie i tak znajda sie tacy co im sie to nie spodoba :]
live your life
Avatar użytkownika
Jerry
90%
90%
 
Posty: 1753
Dołączył(a): 20 listopada 2005, o 09:24
Lokalizacja: Węgliniec/Lubin
Mod.tel.: 6720c
FW: 031.022
    WindowsXPOpera

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez Magik » 5 stycznia 2009, o 16:39

I8510 i G810 I550 powinny sie zalapac do tego grona


No to prosimy o potwierdzenie jakiegoś użytkownika samsunga, innego niż i8510.
Magik, de Lowe,niepoprawny szlachcic,oportunista,czarodziej Sx1.pl,SoS.pl i PDAforum.pl,wojownik o sprawę Polską.
Avatar użytkownika
Magik
Moderator
Moderator
 
Posty: 7312
Dołączył(a): 19 marca 2007, o 07:48
Lokalizacja: Białystok
Mod.tel.: n900 BA N-GageQD SX1
    WindowsXPFirefox

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez Jerry » 5 stycznia 2009, o 16:42

W G810 roznica jest ze mamy do wyboru tylko dwa piki flash tj Modem Code i PDA Image ktory to jest w formacie IMG i podajemy go jako gotowy plik w ktorym jest juz wszystko skonfigurowane(nie jak w i8510 - wybor kraju itp.)
Kierujac sie rowniez tematem viewtopic.php?f=63&t=25706 mozna stwierdzic ze model i550 ma podobna procedure.Mysle ze nie ma wiekszych roznic w reflashu obu modeli ;)
live your life
Avatar użytkownika
Jerry
90%
90%
 
Posty: 1753
Dołączył(a): 20 listopada 2005, o 09:24
Lokalizacja: Węgliniec/Lubin
Mod.tel.: 6720c
FW: 031.022
    WindowsXPOpera

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez leddobros » 6 stycznia 2009, o 01:41

Jedyną różnicą w flaschowaniu i tym samym najważniejszą jest stosowanie odpowiedniej wersji Apollo do danego modelu telefonu (5.24, 5.27, 6.05 do i8510 natomiast 4.21, 4.32B do g810). Nie możemy sobie pozwolić na metodę prób u błędów, bo może nas to sporo kosztować. Nie bez kozery o tym piszę ponieważ sam w ten sposób uwaliłem telefon, a naprawa nie polega na pójściu do pierwszego lepszego serwisu, ba nawet Serwis Samsunga puki co nie rozwiązuje tego problemu, a jedyne co mogą zaoferować to wymiana całej płytki za chorą cenę powyżej 1200 PLN. Telefonem w tym tygodniu mają się zająć panowie z Cangagsm - obiecali naprawić a koszt to minimum 500PLN.
Tutorial niezły, lecz nie mogę się zgodzić z jednym, mianowicie jeżeli wszystko zrobimy zgodnie z opisem Jerry'ego mamy gwarantowane 100% sukcesu, a nie 99 :-)
leddobros
10%
10%
 
Posty: 32
Dołączył(a): 13 sierpnia 2008, o 20:58
Mod.tel.: i8510
FW: i8510XEHJ4
    WindowsXPFirefox

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez Jerry » 6 stycznia 2009, o 15:48

Wiec jesli mozesz opisz co Ty zrobiles ku przestrodze bo jak wiesz sa na swiecie indywidualisci co przeczytaja dwa zdania i juz :P Dzieki za dobre slow :)
live your life
Avatar użytkownika
Jerry
90%
90%
 
Posty: 1753
Dołączył(a): 20 listopada 2005, o 09:24
Lokalizacja: Węgliniec/Lubin
Mod.tel.: 6720c
FW: 031.022
    WindowsVistaOpera

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez rombad » 6 stycznia 2009, o 23:30

Czy komuś się udało wgrać opisaną metodą polski jezyk? Bo ja wgrywam, niby wszystko ok, po wgraniu sprawdzam *#0000# i mam niby wgrane to co chciałem, ale polskiego języka ani śladu, natomiast zniknęły pozostałe języki i został tylko angielski. Wgrywałem Apollem 5.27 oraz 6.05 zarówno CBHK1 jak i XXHJ3. Wgrało się bez problemu, ale każdorazowo po wgraniu był tylko 1 język angielski. Telefon włączam klawiszami 1+4+power i wyskakuje niebieski ekran, w Apollo wczytuję PDA Image, wybieram model GT - I8510, country Poland, operator PLS, zaznaczam CODE, podłączam fona, klikam Pda download i po minucie wyskakuje Download Complete a fon sam się resetuje! Co ja robię źle? W XXHJ3 w ogóle nie ma Country Poland, więc wybrałem Germany, ale język wgrał się też tylko angielski. Firmware mam z forum.gsmhosting.com.
rombad
1%
1%
 
Posty: 14
Dołączył(a): 8 września 2008, o 18:21
    WindowsXPMSIE7

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez Garo » 6 stycznia 2009, o 23:56

Jerry, kawał dobrej roboty.
Musiałem to napisać.
REGULAMIN :: FAQ :: SZUKAJ
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn.
Avatar użytkownika
Garo
Administrator
Administrator
 
Posty: 11872
Dołączył(a): 17 grudnia 2005, o 23:28
Lokalizacja: Wrocław
Mod.tel.: Galaxy Note SGS2 WFS
FW: 2.3.3
    WindowsXPFirefox

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez bibello » 7 stycznia 2009, o 01:19

rombad napisał(a):Czy komuś się udało wgrać opisaną metodą polski jezyk? Bo ja wgrywam, niby wszystko ok, po wgraniu sprawdzam *#0000# i mam niby wgrane to co chciałem, ale polskiego języka ani śladu, natomiast zniknęły pozostałe języki i został tylko angielski. Wgrywałem Apollem 5.27 oraz 6.05 zarówno CBHK1 jak i XXHJ3. Wgrało się bez problemu, ale każdorazowo po wgraniu był tylko 1 język angielski. Telefon włączam klawiszami 1+4+power i wyskakuje niebieski ekran, w Apollo wczytuję PDA Image, wybieram model GT - I8510, country Poland, operator PLS, zaznaczam CODE, podłączam fona, klikam Pda download i po minucie wyskakuje Download Complete a fon sam się resetuje! Co ja robię źle? W XXHJ3 w ogóle nie ma Country Poland, więc wybrałem Germany, ale język wgrał się też tylko angielski. Firmware mam z forum.gsmhosting.com.


powiem tak wgrywałem identycznie jak w opisie Jerrego softy z gsmhosting i nie było najmniejszego problemu, jeśli chodzi o polski język to mam aktualnie i8510XEHJ4-HK1 i tez posiadam polski język... wybrałem następująco model GT-I8510 (PRIMERA), country - slovenia ... no i dalej nie da rady nic zmienić kilkanaście sekund i bum telefon mnie wita polskim językiem :) pozdrawiam
Avatar użytkownika
bibello
10%
10%
 
Posty: 44
Dołączył(a): 30 listopada 2008, o 12:51
Mod.tel.: i8510 iPhone3G itd..
FW: i8510XXIA1
    WindowsVistaFirefox

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez nicoletia » 7 stycznia 2009, o 02:49

a czy ma jakiś związek to, że telefon jest nadal w zagranicznej sieci?
nicoletia
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 12 grudnia 2008, o 02:51
Mod.tel.: i8510
    WindowsXPFirefox

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez rombad » 7 stycznia 2009, o 12:20

Udało się! Ale dopiero gdy wgrałem nowy firmware modemu. Teraz wgrywając samo oprogramowanie pda już mi się wgrywają języki, a wcześniej za każdym razem miałem tylko angielski.
rombad
1%
1%
 
Posty: 14
Dołączył(a): 8 września 2008, o 18:21
    WindowsXPMSIE7

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez davidOS » 7 stycznia 2009, o 20:00

witam,
czy można wgrac modem od softu np xehj4 a pda od hk1?. pytam bo w hk1 nie ma modem code, a z kolei w telefonie uzywając klawiszy 1 i 4 + power nie moge włączyć pda download
davidOS
20%
20%
 
Posty: 54
Dołączył(a): 4 lutego 2007, o 16:09
    WindowsXPFirefox

Re: [i8510] Jak sie zmienia oprogramowanie.

Postprzez Jerry » 7 stycznia 2009, o 23:25

Jak to nie mozesz wlaczyc? Pozatym,jesli nie bedzie on nizszy wersja to tak bo z zanizaniem plikow modemu roznie bywa.
live your life
Avatar użytkownika
Jerry
90%
90%
 
Posty: 1753
Dołączył(a): 20 listopada 2005, o 09:24
Lokalizacja: Węgliniec/Lubin
Mod.tel.: 6720c
FW: 031.022
    WindowsVistaOpera

Następna strona

Powrót do Firmware S60v3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron