NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Dyskusja na temat firmware czyli wbudowanego oprogramowania telefonu, a także blokady simlock telefonów S60v3.
S60v3: Nokia 3250, 5500, 5700, E50, E51, E60, E61, E61i, E62, E65, E70, E90, N71, N73, N75, N76, N77, N80, N81, N82, N91, N92, N93, N93i, 6110, 6120, 6290, N95, N95-8GB, Samsung SGH-i520
Regulamin działu
Dyskusja na temat firmware czyli wbudowanego oprogramowania telefonu, a także blokady simlock telefonów S60v3.
Dział dotyczy następujących modeli telefonow:
S60v3: Nokia 3250, 5500, 5700, E50, E51, E60, E61, E61i, E62, E65, E70, E90, N71, N73, N75, N76, N77, N80, N81, N82, N91, N92, N93, N93i, 6110, 6120, 6290, N95, N95-8GB, Samsung SGH-i520

W tym dziale OBOWIĄZUJĄ tagi tematów!

[E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez kosa93 » 7 września 2010, o 22:03

Jak dotąd chyba jedyny działający sposób na złamanie tych dwóch modeli Nokii na nowszych softach.
Pliki z patchem i hackami w zalącznikach !!!
Paczki i Phoenix - http://www.ipmart-forum.pl

Nie testowałem na Nokii E55, na E52 wszystkie pliki są poprawne i działają.

Nie ponoszę odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku korzystania z poniższego opisu. Nie zezwalam na jego kopiowanie bez mojej zgody !!!



1.Ściągamy i instalujemy Phoenixa 2009.34.14.40684_v3 (wszystko robiłem na tej wersji, może być oczywiście inna, nowsza, piękniejsza, zgrabniejsza - byle by była "spreparowana" tzn. przeznaczona do domowego użytku z obsługą kabla USB).

2.Instalujemy paczki z oprogramowaniem bądź ściągamy soft przez Navifirm. (Przez Navifirm gdy ściągniemy to wrzucamy te pliki do "C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\RM-469\" katalog oczywiście tworzymy gdy go nie ma).

3.Ściągamy plik z hackiem do naszej wersji softu którego pozyskaliśmy w punkcie 2. i modelu telefonu i rozpakowujemy go. (Są w załącznikach)

4.Ściągamy plik z Patchami (Patches.rar)

5.Podłączamy telefon do komputera i włączamy tryb "PC Suite". Gdy jeszcze nie podłączaliśmy telefonu to trzeba poczekać aż zainstalują się niezbędne sterowniki.

6.Włączamy Phoenixa sprawdzamy czy w File -> Manage Connections... mamy zaznaczone USB jeśli tak klikamy Close, jeśli nie to klikamy na USB a następnie Apply

Obrazek

7.Następnie klikamy File -> Scan Product i powinniśmy ujrzeć taki wynik:

Obrazek

8.Potem z menu wybieramy Flashing -> Firmware Update i ujrzymy:

Obrazek

9.Ustawiamy tutaj wersję softu a co za tym idzie też PC, na mój kolor obudowy było to akurat EURO3 Black Al ale oczywiście można poszukać śwojego na liście (na obrazku punkt 2, jeśli nie możemy nic wybrać to odznaczamy w oknie listy na samej górze Detect Product Automallity)

Obrazek

10.Kluczowy moment zaczyna się tutaj z obrazka czwartego klikamy punkt 3 czyli Options.

11.Znajdujemy plik o takiej samej nazwie jak nasz plik z hackiem (na obrazku punkt 1). Klikamy Delete (punkt 2), potwierdzamy a następnie klikamy Add (punkt 3).

Obrazek

12.Znajdujemy plik z hackiem (punkt 1) dodajemy go. Potem ustawienia tak jak na obrazku, Type: Content, i zaznaczenie Refrubish. Klikamy Ok.

Obrazek

13.Nasz dodany plik powinien figurować na liście pogrubiony. Klikamy Ok.

Obrazek

14.Teraz klikamy tylko Refrubish i czekamy aż operacja zostanie zakończona (2-3 minutki)

Obrazek

15.Gdy zobaczymy okienko z napisem "Product flashing succeeded" wszystko wgrało się poprawnie. Klikamy Ok i możemy już wyłączyć Phoenixa.

16.Czekamy aż telefon przejdzie w normalny tryb i się włączy, ustawiamy datę, język, godzinę itd.

17.Możemy odpiąć telefon i znów go podpiąć jeśli telefon nie zapyta sie nas jaki tryb mamy ustawić bądź nie widzi go.

18.Tutaj dowolność możemy włączyć tryb PC Suite lub Pamięć masowa, ważne żebyśmy mieli dostęp do karty pamięci. Tworzymy na niej folder Patches (dokładnie z dużej litery !) i wrzucamy tam dwa pliki z pliku Patches.rar.

19.ODŁĄCZAMY telefon od komputera. Wchodzimy na telefonie w Menu -> Aplikacje i uruchamiamy ROMPatcher.

20.Klikamy Ok na okienku i powinniśmy zobaczyć dwa patche, klikamy środkowym klawiszem wyboru na każdy z nich powinna się pojawić zielona ikonka obok patcha. Potem na pierwszy i drugi patch klikamy Opcje -> Dodaj do autostartu. Ikonki powinny teraz zmienić się na zielone z żółta obwódką.

TELEFON PRAWIDŁOWO ZŁAMANY !!!

Paczki z oprogramowaniem:
E52 RM469:
034.001 - RM-469_CareDP_6.0_EUROPE_E52.exe
033.002 - rm469_CareDP_5.0_EUROPE_E52.exe
031.012 - rm469_CareDP_3.0_EUROPE_E52.exe

E52 RM482:
033.002 - rm482_CareDP_4.0_EUROPE_E55.exe
031.012 - rm482_CareDP_3.0_EUROPE_E55.exe

W załącznikach pliki z hackiem i plik Patches.rar:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
kosa93
1%
1%
 
Posty: 10
Dołączył(a): 3 września 2010, o 13:26
Mod.tel.: E52
FW: 033.002
    WindowsXPFirefox

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez lukasz103000 » 17 września 2010, o 01:48

Witam, ściągnąłem wersję 10 Phoenixa, ale łącząc się on mi wyskakuje z jakimś błędem. Ogólnie nie wykrywa mi mojej E52 034.001 RM 469 a telefon jest sprawny całkowicie i w zupełności. Co mam gdzie wrzucić, jakie pliki. W paczce w załącznikach rozumiem, że zrzucam wyłacznie załącznik " rm469_034.001_U000.000_prd.uda.rar" i "patches.zip". No dobra, ale co dalej..? Jak mam się połączyć, czy mam przez Phoenixa zainsalować raz jeszcze Nokie PC Suite? Dziwna sprawa. Phoenixa zrzuciłem ale jak narazie nic to nie daje, bo nie łączę się programem przez USB z telefonem. Proszę o wyjaśnienie. I ogólnie punkt pierwszy:
----------------------------------
Ściągamy i instalujemy Phoenixa 2009.34.14.40684_v3 (wszystko robiłem na tej wersji, może być oczywiście inna, nowsza, piękniejsza, zgrabniejsza - byle by była "spreparowana" tzn. przeznaczona do domowego użytku z obsługą kabla USB).
----------------------------------
..wydaje się być zrozumiały.

Jednak punkt 2, już taki się nie wydaje.. Mianowicie:
----------------------------------
Instalujemy paczki z oprogramowaniem bądź ściągamy soft przez Navifirm. (Przez Navifirm gdy ściągniemy to wrzucamy te pliki do "C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\RM-469\" katalog oczywiście tworzymy gdy go nie ma).
---------------------------------
Jakie paczki? I jaki oprogramowanie? Nie da się tego napisać bardziej precyzyjnie? Czy chodzi o paczki, jako załączniki do tego wątku? Jeśli nie, a zamieszanie z tego wynika, to chodzi o jeszcze jakieś inne pliki, tylko skąd? Jaki soft ściągamy przez Navifirm, że niiby już ten gotowy złamany? I skąd się wzięło nagle "C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\RM-469\"? Ze niby jaki katalog mamy utworzyć: cały? czy może ostatni folder RM-469? Pytam wcześniej niż zaglądam tam, bo nie widzę sensu zupełnie grzebać po katalogach kiedy podstawoe połączenie przez USB mi nie działa..

Kolejny punkt:
--------------------------------
3.Ściągamy plik z hackiem do naszej wersji softu którego pozyskaliśmy w punkcie 2. i modelu telefonu i rozpakowujemy go. (Są w załącznikach)
--------------------------------
..czyli rozumiem, że plik z hackiem do wersji softu, którego pozyskaliśmy w punkcie 2? Jak można ściągać plik do wersji softu którą pozyskaliśmy w punkcie 2, jak w drugim punkcie mamy jasno napisane Instalujemy paczki z oprogramowaniem !BĄDŹ! ściągamy soft przez Navifirm, z naciskiem na bądź, choć w dalszym ciągu nie wiem i nie domyślam się nawet co to są te paczki z oprogramowaniem i skąd się mianowicie je pozyskuje?

Kolejny punkt:
-------------------------------
4.Ściągamy plik z Patchami (Patches.rar)
------------------------------
..rozumiem, że chodzi o załącznik "patches.zip", czy być może jednak jeden z tych załączników przypisany do konkretnego softu?

Reszty nawet nie chce mi sięopisywać, bo ogólnie jest to wszystko tak wytłumaczone, że można by to porównać do lini przerywanej na jezdni, oddzielającej pasy tego samego kierunku ruchu, a nie tej ciągłej i wyraźnej, która zdecydowanie oddziela i wskazuje w jasny konkretny granice między różnymi kierunkami ruchu. Chodzi mi o to, żeby krok po kroku, a nie skok po skoku, ktoś kto ma na temat tego pojęcie, siadł poświęcił 5min dłużej na pisanie ale wyjaśnił nawiązując jasno i klarownie jeden punkt do drugiego, nie wyrywając z kontekstu żadnego opisu danego punktu.

No nie potrafię już jaśniej wytłumaczyć tego zagadnienia. W skrócie, to proszę o opis hackowania e52 034.001 RM469 krok po kroku, a najlepiej na tip top. Ci którzy mają o tym pojęcie po prostu ominą dla nich opisy oczywiste, ale zacznijmy wyjaśniać to w taki sposób, jakby po tej drugiej stronie, siedzieli naprawdę zieloni ludzie! Podpowiem, żę znam się tyle na tych telefonicznych trikach, co na anatomii pingwinów. A że pingwina znam tylko ze zdjęć i nic poza tym, to ponawiam prośbę o skierowanie na jaśniejszy wątek, bądź wyjaśnienie mi tego wątku w sposób prostszy niż konstrukcja cepa. Pzdr
Avatar użytkownika
lukasz103000
1%
1%
 
Posty: 7
Dołączył(a): 16 września 2010, o 20:36
Mod.tel.: E52-1
FW: 034.001
    WindowsXPOpera

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez kosa93 » 17 września 2010, o 13:58

Myślałem że już prościej się nie da. Więc dobrze postaram się to jeszcze lepiej wytłumaczyć.
1.
lukasz103000 napisał(a):Witam, ściągnąłem wersję 10 Phoenixa, ale łącząc się on mi wyskakuje z jakimś błędem

Pierwsza sprawa to "jakiś błąd". Każdy program, każda gra może wyrzucić Ci dużo błędów... Ale skąd ja mam wiedzieć jaki Ci wyskoczył ? Załącz jakiś obrazek (screen) albo może po prostu przepisz mi co było napisane w błędzie, kod błędu - cokolwiek.

2.
lukasz103000 napisał(a):Ogólnie nie wykrywa mi mojej E52 034.001 RM 469 a telefon jest sprawny całkowicie i w zupełności.

Instalujesz Phoenixa "byle by była "spreparowana" tzn. przeznaczona do domowego użytku z obsługą kabla USB." Co to znaczy ? Oryginalny Phoenix od Nokii obsługuje wyłącznie BOX'y (w komisach ściągają przez nie sim locki itd. - takie pudełeczko więcej info google.pl). ALE ! Phoenix istnieje również przerobiony/zmodyfikowany/spreparowany do użytku z zwykłym kablem USB który dostajemy razem z telefonem, i właśnie taką wersję masz ściągnąć ! Będzie to napisane w opisie skąd będziesz ściągał Phoenix !

Nic nie trzeba wrzucać do Phoenixa żeby po prostu wykrył telefon.

3.
lukasz103000 napisał(a):Jak mam się połączyć, czy mam przez Phoenixa zainsalować raz jeszcze Nokie PC Suite?

Jak połączyć się to nawet na obrazkach widać PO KOLEI. Nie wiem skąd masz informacje że przez Phoenixa instaluje się Nokia PC Suite. Gdy włączasz Phoenixa, Nokia PC Suite MA BYĆ WYŁĄCZONY ! Może być zainstalowany ALE MA BYĆ WYŁĄCZONY !

4.
lukasz103000 napisał(a):Jakie paczki? I jaki oprogramowanie? Nie da się tego napisać bardziej precyzyjnie? Czy chodzi o paczki, jako załączniki do tego wątku? Jeśli nie, a zamieszanie z tego wynika, to chodzi o jeszcze jakieś inne pliki, tylko skąd? Jaki soft ściągamy przez Navifirm, że niiby już ten gotowy złamany?

Uff. Tak więc paczki z oprogramowaniem to gotowe pliki .exe od Nokii, które instalują pliki z oprogramowaniem do programu Phoenix które będą wgrywane na Twój telefon. Na samym początku postu jest napisane "Paczki i Phoenix - http://www.ipmart-forum.pl" wiec jak widać paczek z oprogramowaniem nie znajdziesz w załącznikach.

5.
lukasz103000 napisał(a):Jaki soft ściągamy przez Navifirm, że niiby już ten gotowy złamany? I skąd się wzięło nagle "C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\RM-469\"? Ze niby jaki katalog mamy utworzyć: cały? czy może ostatni folder RM-469? Pytam wcześniej niż zaglądam tam, bo nie widzę sensu zupełnie grzebać po katalogach kiedy podstawoe połączenie przez USB mi nie działa

Navifirm to program który ściąga pliki z oprogramowaniem do programu Phoenix w formie plików ! NIE W FORMIE PACZKI Z ROZSZERZENIEM .EXE !!! dlatego te pliki które ściągnie się przez Navifirm musimy PRZEKOPIOWAĆ do folderu instalacyjnego programu Phoenix do pod folderu RM-469 (który trzeba stworzyć kiedy korzystamy z metody oprogramowania z Navifirm). Jeszcze jaśniej powiem że gdy ściągasz paczki z rozrzerzeniem .exe NIE MUSISZ JUZ NIC ROBIC PROGRAMEM Navifirm on już Cie nie interesuje wtedy. I na odwrót gdy ściągasz przez Navifirm paczki .exe już Cię nie interesują. Z kolei gotowe paczki w .exe same się instalują w tym katalogu co podałem (c:\Program Files.....) i nie trzeba nic tworzyć. "C:\Program Files\Nokia\Phoenix\" <- to jest ścieżka gdzie instaluje się program Phoenix (CHYBA ŻE zainstalowałeś go na innym dysku niż C:)

Co do połączenia USB wyjaśniłem to wcześniej.

6.
lukasz103000 napisał(a):Jak można ściągać plik do wersji softu którą pozyskaliśmy w punkcie 2, jak w drugim punkcie mamy jasno napisane Instalujemy paczki z oprogramowaniem !BĄDŹ! ściągamy soft przez Navifirm, z naciskiem na bądź, choć w dalszym ciągu nie wiem i nie domyślam się nawet co to są te paczki z oprogramowaniem i skąd się mianowicie je pozyskuje?


Paczki z oprogramowaniem to inaczej soft do Twojego telefonu. Skąd brać paczki ? Na początku postu jest napisane jasno - Paczki i Phoenix - http://www.ipmart-forum.pl czyli na tym forum.

7.
lukasz103000 napisał(a):Ściągamy plik z Patchami (Patches.rar) ..rozumiem, że chodzi o załącznik "patches.zip", czy być może jednak jeden z tych załączników przypisany do konkretnego softu?


Jeśli jest napisane ściągamy plik z patchami to ściągamy plik Patches.rar. Inne załączniki to pliki z hackiem do konkretnej wersji softu.

8. Co do reszty Twojego postu. Wszystko właśnie jest napisane JASNO I KLAROWNIE. Bardziej tego uprościć się nie da. Każdy krok jest poprzedzony opisem i STOSOWNYM OBRAZKIEM. Niestety gdzie jest wejście USB i jak wygląda to już nie będę robił zdjęć filmów bo wydaje mi się to oczywiste. Proszę też robić WSZYSTKO KROK PO KROKU czytając 5 razy opis nad punktem. Gdy telefon się nie łączy z Phoenixem to po co zasięgać aż 5 punktów dalej o wgrywaniu plików z patchami.

Jeśli dalej będą problemy opisuj co Ci nie wychodzi w danym punkcie, postaram się pomóc.

P.S. Linków nie podam bezpośrednio do paczek gdyż regulamin forum na to nie pozwala. Dlatego proszę szukać na forum które podałem na początku pierwszego postu.
Avatar użytkownika
kosa93
1%
1%
 
Posty: 10
Dołączył(a): 3 września 2010, o 13:26
Mod.tel.: E52
FW: 033.002
    WindowsXPFirefox

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez lukasz103000 » 17 września 2010, o 15:52

No więc tak, Phoenixa ściągnąłem w wersji Phoenix Service Software 2010.08.004.41526. Następnie zainstalowałem. Jak już pisałeś, wyłączyłem PC Suite i wykrył mi telefon w programie. Poniżej daję zdjęcie, czy aby na pewno to jest wykrycie telefonu.

Obrazek

Dalej. Nie wiem czy to instalowanie paczek czy oprogramowania przez Navifirm, ale ściągnąłem

Obrazek

i zainstalowałem w kolejności jaka jest zalecana

Obrazek

tyle, że pierw zainstalowałem (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie) a potem umieściłem w

Obrazek

To właśnie rozumiem przez określenie, że przez Navifirm gdy ściągniemy to wrzucamy te pliki do "C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\RM-469\" katalog oczywiście tworzymy gdy go nie ma.


I teraz pytanie, przecież wydaje mi się, że pliki jakie ściągnąłem, nie są wersją softu telefonu który posiadam. Tu już zaczynają się schody, a ogólnie to zaczęły się przy pierwszej próbie czytania ze zrozumieniem.

Ogólnie to wykrywa już urządzenie, ale przy opcji "file>manage cocnection" pokazuje mi się oczywiście opcja USB i NO CONNETION, ale nie ma opcji "Close". No i co teraz mam zrobić? Jak wykorzystać pliki w folderze RM-469 jeśli w ogóle są one poprawnie ściągnięte i ogólnie poprawne. Jak wiadomo, że odpowiadają one za akurat ten soft który posiadam ja.

To tyle na chwilę obecną, ogólnie jak dla mnie (leszcza w tych tematach) poziom zaawansowania urasta do rangi lotu w kosmos, więc zdaję się na Twoje wskazówki.
Avatar użytkownika
lukasz103000
1%
1%
 
Posty: 7
Dołączył(a): 16 września 2010, o 20:36
Mod.tel.: E52-1
FW: 034.001
    WindowsXPOpera

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez djtonka » 17 września 2010, o 16:06

Po pierwsze prawidłowa ścieżka do folderu z oprogramowaniem dla Phoenix;a to :
C:\Program Files\Common Files\Nokia\DataPackage\Products\RM-xxx

Po drugie to widzę że pobrałeś pliki dla NetFramework i wrzuciłeś to dolderu...to nie tak ma być . Na przyszłość przejrzyj chociaż odpowiedni jak dział jak Firmware Ogólne gdzie znajdziesz plik do pobrania dla swojego telefonu: http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?f=69&t=50366
Co prawda w wykazie jest najnowsza wersja 52.018 ale klikając w link otworzysz folder w którym także znajduję się wersja poprzednia czyli 34.001 którą możesz pobrać i zainstalować a program sam znajdzie oprogramowanie i dalej postępuj według opisu chyba , że chcesz złamać najnowszy 52.018 to zapraszam tu: http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?f=69&t=47793
Po trzecie w dolnym pasku programu Phoenix widać Twój telefon to oznacza, że jest podłączony i gotowy.
Avatar użytkownika
djtonka
Support
Support
 
Posty: 2948
Dołączył(a): 24 listopada 2008, o 21:30
Mod.tel.: no_name
FW: fresz
    WindowsXPFirefox

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez grzegorz35 » 17 września 2010, o 22:18

djtonka napisał(a):Po pierwsze prawidłowa ścieżka do folderu z oprogramowaniem dla Phoenix;a to :
C:\Program Files\Common Files\Nokia\DataPackage\Products\RM-xxx

Po drugie to widzę że pobrałeś pliki dla NetFramework i wrzuciłeś to dolderu...to nie tak ma być . Na przyszłość przejrzyj chociaż odpowiedni jak dział jak Firmware Ogólne gdzie znajdziesz plik do pobrania dla swojego telefonu: http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?f=69&t=50366
Co prawda w wykazie jest najnowsza wersja 52.018 ale klikając w link otworzysz folder w którym także znajduję się wersja poprzednia czyli 34.001 którą możesz pobrać i zainstalować a program sam znajdzie oprogramowanie i dalej postępuj według opisu chyba , że chcesz złamać najnowszy 52.018 to zapraszam tu: http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?f=69&t=47793
Po trzecie w dolnym pasku programu Phoenix widać Twój telefon to oznacza, że jest podłączony i gotowy.



albo druga poprawna ścieżka to c:\program files\nokia\phoenix\products Folder zawierający pliki fw musi mieć nazwę RM-XXX gdzie XXX to numer naszego modelu.
chcesz firmware do nokii wejdź tutaj grzegorz35
Avatar użytkownika
grzegorz35
70%
70%
 
Posty: 818
Dołączył(a): 9 maja 2010, o 12:11
Mod.tel.: desire hd
FW: 1.72.405.3
    WindowsOpera

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez kosa93 » 17 września 2010, o 23:34

Dokładnie ścieżka którą podał djtonka, tam instalują się paczki .exe. Ale te z Navifirm mogą być również w katalogu który podałem. To nie ma znaczenia. Na razie nie wrzucałem pliku hack do najnowszej wersji softu e52, bo jak słyszałem/czytałem są pewne problemy dlatego chcę poczekać albo na poprawione paczki z softem albo plik hack (chociaż wydaje mi się że wina leży po stronie softu, ale nie jestem pewny bo nie testowałem, dlatego prosił bym aby ktoś kto testował już łamanie najnowszego softu wypowiedział się wtedy wstawię potrzebne pliki i instrukcję)
Avatar użytkownika
kosa93
1%
1%
 
Posty: 10
Dołączył(a): 3 września 2010, o 13:26
Mod.tel.: E52
FW: 033.002
    WindowsXPFirefox

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez lukasz103000 » 18 września 2010, o 08:52

Czyli mam rozumieć, że pobieram tylko NOKIA E52_34.001.exe, czy również RM-469_CareDP_7.0_051.018_EUROPE.exe? Domyślam się i wnioskuję po Waszych postach, że jeśli
Folder zawierający pliki fw musi mieć nazwę RM-XXX gdzie XXX to numer naszego modelu

trzeba pobrać również i drugi plik? Tak czy tak, pobieram dwa, próbuję i pytanie ważne rozumiem, że pliki Patches.rar, to pliki Patches.zip i rm469_034.001_U000.000_prd.uda.rar jako plik z hackiem Nokia E52 RM469 FW 034.001 (właśnie do mojego telefonu)?



Teraz tak, mianowicie, gdzie
3.Ściągamy plik z hackiem do naszej wersji softu którego pozyskaliśmy w punkcie 2. i modelu telefonu i rozpakowujemy go. (Są w załącznikach)

do jakiego katalogu/folderu trzeba wrzucić rozpakowane Patches.zip i rm469_034.001_U000.000_prd.uda.rar? Czy w to samo miejsce w którym wrzuciłem i zainstalowałem NOKIA E52_34.001.exe, czy również RM-469_CareDP_7.0_051.018_EUROPE.exe? Z czego oczywiście, zainstalowałem plik pierwszy, czyli 34.001.exe.

Teraz mam taki komunikat, stosując się do punktów zawartych na samej górze wątku:
6.Włączamy Phoenixa sprawdzamy czy w File -> Manage Connections... mamy zaznaczone USB jeśli tak klikamy Close, jeśli nie to klikamy na USB a następnie Apply

chcę zaznaczyć, że nie mam opcji close:

Obrazek

..ale to i tak wydaje mi się mało istotne, ponieważ opcja USB jest zaznaczona.

Kolejna sprawa to
8.Potem z menu wybieramy Flashing -> Firmware Update i ujrzymy

to okno jakie mi się wyświetla i komunikat do tego wyglądają tak:

Obrazek

To tyle, dalej nie brnę. Czekam na ewentualne wskazówki i odpowiedzi na powyższe pytania i problemy.
Ostatnio edytowano 18 września 2010, o 09:45 przez lukasz103000, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
lukasz103000
1%
1%
 
Posty: 7
Dołączył(a): 16 września 2010, o 20:36
Mod.tel.: E52-1
FW: 034.001
    WindowsXPOpera

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez kosa93 » 18 września 2010, o 09:42

Kolego wydaje mi się, że wszystko nadmiernie interpretujesz albo nie uważnie czytasz.
Nigdzie nie ma napisane ze pobieramy plik NOKIA E52_34.001.exe. Masz pobrać RM-469_CareDP_6.0_EUROPE_E52.exe (to jest soft 34.001). SAM PLIK PATCHES.RAR to są patche które się wrzuca na kartę pamięci telefonu po flashowaniu. Plik z hackiem rm469_034.001_U000.000_prd.uda.rar podmieniamy w plikach softu JESZCZE PRZED flashowaniem (czyli gdy wybieramy w Phoenix jaki chcemy wgrać soft, wybieramy go potem w opcjach jego podmieniamy plik rm469_034.001_U000.000_prd.uda.fpsx - plik z hackiem). Przypominam jeszcze że wszystkie pliki z rozszerzeniem .zip i .rar są spakowane. Musisz je rozpakować programem WinRAR.

Co do błędu oznacza on że użytkownik źle albo nie w tym miejscu co trzeba zainstalował paczki z oprogramowaniem. Albo jeszcze w kilku innych miejscach, wnioskuję to po tekście zawartym w błędzie "Datapackage is installed in multible locations". Spróbuj zainstalować jeszcze raz Phoenixa (najlepiej dla pewności wersję 2009... chociaż nie wiem czy to ma znaczenie ale dobrze spróbować) i paczkę RM-469_CareDP_6.0_EUROPE_E52.exe i odpalić jeszcze raz wszystko. (Jeśli się mylę proszę o poprawienie mnie).
Avatar użytkownika
kosa93
1%
1%
 
Posty: 10
Dołączył(a): 3 września 2010, o 13:26
Mod.tel.: E52
FW: 033.002
    WindowsXPFirefox

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez lukasz103000 » 18 września 2010, o 10:16

Czy możesz mi podać konkretny link do tej jednej konkretnej paczki RM-469_CareDP_6.0_EUROPE_E52.exe, napisać gdzie w którym miejscu muszę ją wrzucić, do jakiego katalogu i folderu i kiedy to zrobić (jeśli jest ważna kolejność wykonywanych czynności).. Co muszę zrobić z plikami w dołączonych przez Ciebie załącznikach, gdzie muszę wrzucić a wcześniej rozpakować Załączniki: Patches.zip i rm469_034.001_U000.000_prd.uda.rar. Chodzi mi o konkretne przypisy, a nie więcej ogólników od konkretnych podpowiedzi i nakierowań. Bez obrazy oczywiście, być może tylko ja jestem na tyle ułomny, ale myślę, że w 10prostych krokach jeden za drugim, byłoby stać wszystkich na to by wzorując się na tym wątku rozwikłać zagadkę łamania swojego FP2. To prawda, czytam nie uważnie, właśnie dlatego, że w tych zakręconych opisach próbuję to jakoś w miarę interpretować. Zresztą w poniedziałek mam egzamin na autobusy i myślami jestem i tu i tam. Na to już nic nie poradzę, dlatego też o konkrety Cię proszę.

Jeśli to nie będzie dla Ciebie wielkim wyzwaniem, to wzoruj się na szablonie.. (przykład)

1. Link z paczką RM-469_CareDP_6.0_EUROPE_E52.exe
2. Skopjuj do folderu (takiego i takiego)
3. Rozpakuj paczkę RM-469_CareDP_6.0_EUROPE_E52.exe
4. ewentualnie zainstaluj, bądź co tam jeszcze trzeba zrobić
5. Ściągnij załączniki takie i takie..

etc.
etc.

To nie musi być na zasadzie wdech i wydech, wdech i wydech albo pamiętaj żeby nogami przebierać, bo się wywrócisz. Chodzi mi o to, by to było w jakiejś kolejności chronologicznej, gdzie co z czym się je, by nie było takich bubli jak ten mój. Całkiem możliwe, że użytkownicy tu zjedli zęby na telefonach i ich oprogramowaniach, ale wydaje mi się, że takie wskazówki i poradniki pisane są dla tych, którzy dopiero chcą złamać system, a skoro nie mają shackowanego jeszcze telefonu, tzn że nie są tacy bystrzy (bez obrazy dla nikogo, mam tu na myśli ludzi chcących ale jeszcze nie potrafiących). W imieniu swoim i innych jeszcze nie ze złamanymi FP2, jakoś prościej prosiłbym bo póki co, ja sam mimo tych wszystkich postów nadal się w tym kręcę jak wieko od słoika.
Avatar użytkownika
lukasz103000
1%
1%
 
Posty: 7
Dołączył(a): 16 września 2010, o 20:36
Mod.tel.: E52-1
FW: 034.001
    WindowsXPOpera

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez pucio505 » 19 listopada 2010, o 00:13

witam ja mam taki problem ze mam wersje softu RM-469 022,009 ktory moge polk z hackiem pobrac?
pucio505
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 18 listopada 2010, o 22:02
Mod.tel.: Nokia E52
    WindowsSafari

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez dimian » 29 stycznia 2011, o 20:08

lukasz103000, Czy poradziłeś sobie w jakiś sposób z tym problemem z okienkiem?
dimian
1%
1%
 
Posty: 3
Dołączył(a): 8 lutego 2009, o 17:56
Mod.tel.: e51
FW: nie-wiem
    WindowsXPFirefox

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez tomek1971 » 9 sierpnia 2011, o 14:28

czy ktoś może podpowiedzieć z kąd wziąć navifirm bo mam z tym problemy resztę już mam
tomek1971
1%
1%
 
Posty: 8
Dołączył(a): 23 listopada 2008, o 15:11
    WindowsXPSafari

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez 321dario » 9 sierpnia 2011, o 17:34

Avatar użytkownika
321dario
60%
60%
 
Posty: 724
Dołączył(a): 2 sierpnia 2007, o 12:00
Mod.tel.: nokia 808
FW: v113......
    WindowsXPSafari

Re: [E52, E55] Łamanie zabezpieczeń na nowszych wersjach FW

Postprzez Garrett_PL » 14 września 2011, o 23:08

Mam krótkie pytanie dotyczące E52 na starszym FW, czy możliwe i przede wszystkim skuteczne będzie użycie do wgrania debrandowanego softu programu NSS, później NSU? Czy jeżeli chodzi o E52-1 musimy używać tylko Phoenix'a? Z góry dziękuję za pomoc.
Garrett_PL
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 14 września 2011, o 01:28
Mod.tel.: E52
    WindowsVistaMSIE7

Następna strona

Powrót do Firmware S60v3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron