NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[E75] Nie działa aparat

Dyskusja o hardware telefonów S60v3 - problemy i uszkodzenia, rozbieranie telefonu na części pierwsze, naprawy czy wymiany jakichkolwiek elementów.
S60v3: Nokia 3250, 5500, 5700, E50, E51, E60, E61, E61i, E62, E65, E70, E90, N71, N73, N75, N76, N77, N80, N81, N82, N91, N92, N93, N93i, 6110, 6120, 6290, N95, N95-8GB, Samsung SGH-i520
Regulamin działu
Dyskusja o hardware telefonów S60v3 - problemy i uszkodzenia, rozbieranie telefonu na części pierwsze, naprawy czy wymiany jakichkolwiek elementów.
Dział dotyczy następujących modeli telefonow:
S60v3: Nokia 3250, 5500, 5700, E50, E51, E60, E61, E61i, E62, E65, E70, E90, N71, N73, N75, N76, N77, N80, N81, N82, N91, N92, N93, N93i, 6110, 6120, 6290, N95, N95-8GB, Samsung SGH-i520

W tym dziale OBOWIĄZUJĄ tagi tematów!

Nie działa aparat

Postprzez kwasio5 » 16 listopada 2011, o 20:58

Witam

Jak w temacie nie działa aparat , ma różne "fazy" raz wejdzie do czarnego tła pokażą się z boku ikonki i wraca do menu lub wchodzimy w aparat i niby chce przejść do apaWitam

Jak w temacie nie działa aparat , ma różne "fazy" raz wejdzie do czarnego tła pokażą się z boku ikonki i wraca do menu lub wchodzimy w aparat i niby chce przejść do aparatu i zostaje ekran bez ikon itp. aby wyjść trzeba nacisnąć czerwoną słuchawkę i wróci do normy.
Podmieniałem
kamerkę z całą taśmą
Dużą taśmę (z klawiszami 1,2,3 itd.)
małą taśmę

Przywróciłem ustawienia fabryczne następnie wgrałem nowy soft .

Gdy próbowałem zrobić test kamery wyskakiwał błąd:

Product specific configuration file for this component not found. Please check that product specific data package is installed.

HRESULT 0x80004005 (-2147467259)
This means:
Nieokreślony błąd.

Framework: The requested key (/ProductConfiguration/CameraControlConfiguration) was not found.

Zauważyłem że na płycie nie ma jednej diody (v1460) Czy to może być przyczyną zachowania aparatu ? (skąd taką diodę dorwać ?)
kwasio5
1%
1%
 
Posty: 2
Dołączył(a): 16 listopada 2011, o 20:55
    WindowsXPFirefox

Re: Nie działa aparat

Postprzez djtonka » 16 listopada 2011, o 22:09

Pobierz soft phoenixem pod swój PC. Potem podłącz telefon włączony i wybierz firmware update i wybierz swój Pc i zostaw tak okno i otwarte. Następnie zrób test test jeszcze raz. Jak się nie uda to zrób selftest według pkt.7a viewtopic.php?f=69&t=50109
Avatar użytkownika
djtonka
Support
Support
 
Posty: 2948
Dołączył(a): 24 listopada 2008, o 21:30
Mod.tel.: no_name
FW: fresz
    WindowsXPFirefox

Re: Nie działa aparat

Postprzez kwasio5 » 16 listopada 2011, o 22:41

dzięki za szybką reakcje :)

wiec tak zrobiłem ten teścik :

ST_CAMERA_ACCELERATOR_TEST - passed (0)
ST_CAMERA_IF- minor (10)
ST_SEC_CAMERA_IF- minor (10)
ST_CAMERA_AUTOFOCUS- minor (10)
ST_LED-FLASH-minor(10)

Z góry dziękuje za zainteresowanie

-- 17 listopada 2011, o 12:42 --

Witam

Dziś trochę posiedziałem przy e75 i mam trochę wskazówek , wypiąłem aparat i włączyłem funkcje aparatu , bez zmian włącza się pusty ekran. Następnie wpiąłem aparat i włączyłem funkcje aparatu zauważyłem że diody podświetlające klawisze działają , ale nadal jest pusty ekran. Zobaczyłem również że na płycie nie ma jednego pola które powinno iść do gniazda X1001 nóżki 4 (gniazdo słuchawek i lampa flash) nóżka 4 (idzie do CAM_CTRL_CMT) Próbowałem po cynować ale lipa , może jeśli bym odlutował gniazdo to dał był radę tylko nie wiem czy to ma sens. Dodam że słuchawki działają prawidłowo.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odp:)
kwasio5
1%
1%
 
Posty: 2
Dołączył(a): 16 listopada 2011, o 20:55
    WindowsXPFirefox


Powrót do Hardware S60v3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość