NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Nawigacja w telefonach S60/Symbian^.

[S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez wielebny1981 » 16 stycznia 2008, o 01:39

Mam trzy pytania:

1 Mam problem zainstalowałem punktów POI.
Wgrałem POI Loadera. Wszystko , pięknie ładnie sie (niby) wgrało. Ale np w opolu są fotoradary a mi ich nie wykrywa. Co zrobić żeby powiadamiało mnie o fotoradarach.

2 Miałem mape "GPMapa 2007.3" teraz zainstalowalem sobie "City Navigator Europe NT 2008", jest ona o niebo dokładniejsza. ALe ma bardzo mało standardowych punktów POI typu restauracje, wyciagi narciarskie. Co zrobic zeby wgrac najbardziej aktualne. i żeby było przynajmniej tyle co "GPMapa 2007.3" ale na Europe

3. Nie umiem zrobić żeby pokazywało mi ikonki na mapie punktów POI. Mam ustawione na włączone i ikonka ma być największa. Ale w trakcie jazdy przez miasto nie pokazuje mi ani jednego. Dopiero jak dojeżdżam do celu i jest perspektywa z góry.

Myśle, że nie powtarzam tematu. Ale na forum zauważyłem, że dużo osób ma z tym problem. Sadze, że powinien być osobny temat o punktach POI do Garmina

Szczerze zauważyłem , że dużo osób ma z tym problem

[ Komentarz dodany przez: nismo: 2008-01-16, 08:49 ]
Temat poprawiony.
Ostatnio edytowano 16 stycznia 2008, o 09:49 przez wielebny1981, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
wielebny1981
40%
40%
 
Posty: 294
Dołączył(a): 2 kwietnia 2007, o 01:03
Lokalizacja: Opole
Mod.tel.: n900
FW: 10.2010.19
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez zietarscy » 18 stycznia 2008, o 20:30

Przyłaczam się do apelu @wielebny1981, również mam podobny problem. Wgrałem POI, zmieniłem głos na taki co ma niby automatycznie mówić "możliwa kontrola radarowa" - dziś właczył się owszem....ale na osiedlowej uliczce, a tam nie stoją ...radarowcy :( , więc wywaliłem te POI. Dodatkowo mam pytanko czy Garmin obsługuje mp3 które znajdują się w plikach POI zasysanych z internetu ? Jak tak to gdzie i czym to wrzucić...

Może ktoś znajdzie chwilkę czasu i pomoże .
zietarscy
1%
1%
 
Posty: 9
Dołączył(a): 18 stycznia 2008, o 11:29
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez abcGPS » 18 stycznia 2008, o 23:30

wielebny1981 napisał(a):1 Mam problem zainstalowałem punktów POI. Wgrałem POI Loadera. Wszystko , pięknie ładnie sie (niby) wgrało. Ale np w opolu są fotoradary a mi ich nie wykrywa. Co zrobić żeby powiadamiało mnie o fotoradarach.

Skąd ściągałeś fotoradary? Z tej strony: http://ump.waw.pl/mapy/Jacek.zip ? Bo u mnie się wyświetlają w Opolu bez problemu (5 szt).

Więc albo coś źle zrobiłeś podczas wgrywania POI albo masz złe ustawienia, sprawdź:
- Narzędzia -> Zarządzaj moimi danymi -> Własne zestawy POI - czy aplikacja widzi plik Garmin\poi\POI.gpi ?
- Ustawienia -> Punkty ostrzegawcze -> Własne zestawy POI - włączone
- Ustawienia -> Punkty ostrzegawcze -> Powiadomienia dźwiękowe - ciągłe, alarmy prędkości
- Ustawienia -> Mapa -> Obiekty mapy -> POI - Średnia etykieta
- Ustawienia -> Dzwięk -> Komunikaty głosowe i dźwięk ostrzegawczy - włącz

wielebny1981 napisał(a):2 Miałem mape "GPMapa 2007.3" teraz zainstalowalem sobie "City Navigator Europe NT 2008", jest ona o niebo dokładniejsza. ALe ma bardzo mało standardowych punktów POI typu restauracje, wyciagi narciarskie. Co zrobic zeby wgrac najbardziej aktualne. i żeby było przynajmniej tyle co "GPMapa 2007.3" ale na Europe

Garmin Travel Guide Europe
http://www.ipmart-forum.com/showpost.ph ... count=1089
Poszukaj w tym poście linka - ściągnij, rozpakuj, plik MPFullEurope.GPI wrzuć do katalogu Garmin\POI. Dodatkowo musisz aktywować te POI - aktywuje się tak samo jak mapy - mapId = 900. Wygenerowany kod UNL wklejasz do pliku "MPFullEurope.unl" i kopiujesz do katalogu "Garmin\POI"
POI te są tylko na Europę zachodnią - szczegóły:
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=8472

wielebny1981 napisał(a):3. Nie umiem zrobić żeby pokazywało mi ikonki na mapie punktów POI. Mam ustawione na włączone i ikonka ma być największa. Ale w trakcie jazdy przez miasto nie pokazuje mi ani jednego. Dopiero jak dojeżdżam do celu i jest perspektywa z góry.

Wyłącz automatyczną skalę i jeździj na zbliżeniu 50m - wtedy punkty POI będą się wyświetlać na mapie.
abcGPS
 
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez zietarscy » 20 stycznia 2008, o 22:52

Dodatkowa informacja: przy wgrywaniu PoiLoaderem wejdź w trybie ręcznym, i ustaw sobie odległość w ostrzeganiu przed radarami, suszarkami i inym badziewiem używanym przez naszą kochaną władzę ...

wcześniej pamiętaj o zmianie głosu w katalogu ->voice - jest takie przerobione cudo co mówi " możliwa kontrola radarowa " + wyświetla się komunikat ostrzegawczy u góry na czerwonym tle... sam niedawno próbowałem zdobyć tą wiedzę...skończyło sie na indywidulnym dochodzeniu i teraz chodzi....


poczytaj : http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?t=17224
ze szczeg. uwzględnieniem :

16. Skąd ściągnąć aktualne punkt POI zawierające fotoradary?

Aktualne punkt POI fotoradarów można pobrać ze strony UMP-pcPL:
http://ump.waw.pl/
Męski głos: http://ump.waw.pl/mapy/Jacek.zip
Żeński głos: http://ump.waw.pl/mapy/Agatka.zip

17. Jak załadować do Garmina punkty POI?

Do wgrania punktów POI wymagany jest program Garmin POI Loader:
http://www8.garmin.com/so...Windows_242.exe
Instrukcja instalacji punktów POI:
http://gps.astronet.pl/new/soft-poiloader.htm

18. Wgrałem punkty POI ale nie są one wyświetlane na mapie

Punkty POI widoczne są na dużym przybliżeniu mapy (min. 50 metrów).

19. Wgrałem własne dźwięki ostrzegawcze dla punktów POI ale podczas nawigacji nie są one odtwarzane

Niestety w obecnej wersji aplikacji nie ma możliwości odtwarzania własnych dźwięków ostrzegawczych dla punktów POI. Istnieje pewne rozwiązanie które zaproponował faqltet, ale modyfikacja ta powoduje że dźwięk zostaje zmieniony dla wszystkich punktów POI.
http://forum.symbianos.pl...r=asc&start=525
zietarscy
1%
1%
 
Posty: 9
Dołączył(a): 18 stycznia 2008, o 11:29
    WindowsXPMSIE7

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez gsmphone » 2 kwietnia 2008, o 14:23

Jeżeli ktoś szuka Punktów POI to ja znalazłem całkiem fajną baze tych punktów: http://www.poipoint.pl
gsmphone
1%
1%
 
Posty: 7
Dołączył(a): 18 lipca 2007, o 16:50
    WindowsXPMSIE7

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez czepiec » 7 lipca 2008, o 18:55

Co zrobić żeby garmin mówił np Fotoradar. Poi mam wgrane dobrze. W czasie jazdy pojawiają się napisy Fotoradar stały i jest odtwarzany dźwięk typu bip bip. Wszytkie ustawienia podane przez Pajonka mam ustawione. Czy jeszcze trzeba coś zmieniać? Proszę o pomoc. Za kilka dni wyjeżdżam na wakacje i chciałby,m żeby mi to już działało
czepiec
1%
1%
 
Posty: 3
Dołączył(a): 7 lipca 2008, o 18:47
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez abcGPS » 7 lipca 2008, o 20:40

czepiec napisał(a): Czy jeszcze trzeba coś zmieniać?

Tak. Musisz zmienić swoje nastawienie i przeczytać pierwszy post FAQ, w szczególności punkt 3.4. lub dwa posty wyżej w tym temacie...
abcGPS
 
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez czepiec » 12 lipca 2008, o 01:16

Czytałem FAQ i ten punkt

(Wgrałem własne dźwięki ostrzegawcze dla punktów POI ale podczas nawigacji nie są one odtwarzane)


Myślałem że "własne dzwięki" to przygotowane przez kogoś indywidualnie. Zmyliło mnie głównie to że pobierając POI ze strony http://ump.waw.pl/ pobierasz je razem z ostrzeżeniami głosowymi. Pewnie to do innej wersji. Nie na komórki.
czepiec
1%
1%
 
Posty: 3
Dołączył(a): 7 lipca 2008, o 18:47
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez fisiek » 8 października 2008, o 00:42

Dwa pytania od laika punktów POI:
Wgrałem POI LOADEREM pliczki .csv-każdy dotyczył innej kategorii więc zmieniałem po wgraniu każdego nazwę pliku z rozszerzeniem .gpi żeby się nie zastępowały.
Pytanie 1
Powiedzmy że mam 15 pliczków csv z różnych kategorii do wgrania poi loaderem- czy mogę je wrzucić w jeden katalog i zrobić z tych wszystkich(wyeksportować do garmina) jeden plik gpi zawierające te wszystkie kategorie-czy to ma sens i zadziała?
Pytanie 2
Czy jak wejdę w Garminie w "Dokąd" to czy te wszystkie punkty będą uwzględnione (wyświetlane) w zakładce Gastronomie, Hotele itp - oczywiście zakładając że wgrałem tego typu punkty poi - czy muszę ich jakoś inaczej szukać tzn będą widoczne tylko na mapie a już nie uwzględnione w tej zakładce-wyszukiwarce?
fisiek
20%
20%
 
Posty: 55
Dołączył(a): 6 kwietnia 2008, o 13:40
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez Szymanski » 3 kwietnia 2009, o 16:06

czepiec napisał(a):Co zrobić żeby garmin mówił np Fotoradar. Poi mam wgrane dobrze. W czasie jazdy pojawiają się napisy Fotoradar stały i jest odtwarzany dźwięk typu bip bip. Wszytkie ustawienia podane przez Pajonka mam ustawione. Czy jeszcze trzeba coś zmieniać? Proszę o pomoc. Za kilka dni wyjeżdżam na wakacje i chciałby,m żeby mi to już działało

Witam mam taki sam problem.
Zgralem zawartosc folderu Jacek za pomoca POILoader na Nokie e66 i odtwarzane sa tylko dzwieki "bip bip"
FAQ czytalem
Poradzcie co nalezy zrobic?
Szymanski
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 3 kwietnia 2009, o 15:53
Mod.tel.: e66
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez omerx » 3 kwietnia 2009, o 16:24

Szymanski, zacznij czytać temat o garminie od tej strony viewtopic.php?t=14962&postdays=0&postorder=asc&start=525 i przeczytaj kilka następnych. Tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie oraz odpowiedni plik do sciagniecia.
SEX jest jak NOKIA - connecting people ;)
Avatar użytkownika
omerx
90%
90%
 
Posty: 1795
Dołączył(a): 5 stycznia 2008, o 16:59
Lokalizacja: Leszno
Mod.tel.: N95-8GB
FW: v35.0.001
    WindowsVistaFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez Szymanski » 3 kwietnia 2009, o 16:27

ok, mozna post usunac
DZIEKI!
Szymanski
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 3 kwietnia 2009, o 15:53
Mod.tel.: e66
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez milenium » 19 kwietnia 2009, o 13:26

witam
mam mapę Polski i Turcji. Jak mam wgrać POI tureckie żeby czytało je na mapie ale nie Polski ponieważ jest tylko jedne miejsce na wgranie POI. Czy mam połączyć je z punktami POI polskimi i w Poiloaderze utworzyć 1 plik czy będąc na terenie Turcji i przełączając na tą mapę usunąć z telefonu Polskie POI i wgrać te tureckie? dzięki za info
milenium
30%
30%
 
Posty: 112
Dołączył(a): 3 listopada 2007, o 00:15
Lokalizacja: Bydgoszcz
Mod.tel.: N8-00
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez cubasz » 19 kwietnia 2009, o 20:12

ja wrzucam obydwa pliki do tego samego folderu i wskazuje folder w poi-loaderze
Avatar użytkownika
cubasz
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 7 stycznia 2008, o 21:29
    MacOSXSafari

Re: [S60v3] Ustawienia punktów POI w programie Garmin Mobile XT

Postprzez wujeke5 » 6 kwietnia 2011, o 08:26

Witam

Przepraszam za odgrzanie kotleta ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Szukałem, szukałem, również przez google ale nie znalazłem dokładnie takiego problemu jak mój.

Nokia E5, Garmin 5.00.30 wszystko śmiga ładnie oprócz POI. Mam dwie mapy:

- CN Europe NT 2009.11 - Polska Czechy Słowacja
- GPMapa NT 2010.1 - Polska - bardziej dokładna niż powyższa

Moj problem objawia się tym , że wgrywając własne punkty POI urządzenie nie widzi ich na mapie i nie ostrzega.
Ustawienia mam tak jak zalecają na forach ale próbowałem również innych kombinacji.
Program widzi plik gpi z moimi punktami, również poprzez opcje "jedź do" mogę wybrać swoje punkty POI i program mnie do nich prowadzi ale nie wyświetla na mapie
Na mapie wyświetlane są tylko punkty które są kompatybilne z mapa, nie wiem jak to działa ale nawet jeśli mam folder POI pusty i tak mam domyślne punkty POI na mapie. Co ciekawe nie wiem skąd biora się te domyslne punkty bo nie wrzucałem pliku POI który otrzymałem razem z mapą.

Pliki gpi które wrzucam to pliki zarówno z internetu jak i zrobione własnorecznie POI Loaderem, żadna opcja nie działa.
Pliki csv do Poi Loadera to pliki ze strony ump.waw.pl oraz poipoint.pl, do spreparowania pliku gpi dołączyłem oczywiście ikony tak jak w znalezionych w internecie instrukcjach. Aha plik gpi wrzucałem do telefonu podczas jednej sesji wiec nie wymazywałem poprzednich plików.
Zależy mi na tym, żeby mieć swoje punkty jak radary, kontrole, drogowe, niestrzeżone przejazdy szpitale stacje orlen itp
Nie mam już pomysłu co dalej.
wujeke5
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 6 marca 2011, o 19:42
Mod.tel.: E5-00
    WindowsXPFirefox


Powrót do Nawigacja S60/Symbian^

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron