NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Wszystko o współpracującymi z telefonami modułami GPS

GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez Mihauek » 10 grudnia 2005, o 17:04

Zapewne niedługo wejdę w posiadanie gps'a :mrgreen: Jednak chciałbym, by te 500 PLN, które z trudem zdobędę, bym wydał na coś w miarę porządnego. Czy ktoś kojarzy akceptowalne parametry pracy gps'a oraz pewne (a nie te, które się nimi na allegro wydają...) firmy, bym mógł ze spokojem wydać pół tysiaka :?:
Avatar użytkownika
Mihauek
VIP
VIP
 
Posty: 283
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
    WindowsXPFirefox

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez Łosio » 10 grudnia 2005, o 17:18

też powoli będe sie przymierzał do kupna odbiornika.
Sporo sie nagooglowałem ale dużo nie znalazłem, kilka porównań, otco.

poprzeglądaj artykuły tutaj:
http://www.pdaclub.pl/szukaj.php?PHPSES ... 32&str=gps

i tutaj
http://www.chip.pl/
<w szukajce walnij gps czy cos takiego>

Jedynie na tych stronach znalazłem sensowne testy.

Pozdro
Łosio
1%
1%
 
Posty: 20
Dołączył(a): 5 grudnia 2005, o 20:37
    WindowsXPFirefox

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez dzarek » 11 grudnia 2005, o 01:41

ja bym sie bardziej spodziewal zeby ktos napisal "mam taki odbiornik, chodzi super"
Pozdrawiam;
dzarek

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Gdy nie wiesz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie..."
Avatar użytkownika
dzarek
Administrator
Administrator
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 00:29
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: motoG
FW: 5.0.2
    WindowsXPOpera

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez Mihauek » 11 grudnia 2005, o 11:20

dzarek napisał(a):ja bym sie bardziej spodziewal zeby ktos napisal "mam taki odbiornik, chodzi super"

Ja wolę takich uniknąć... Przecież 3/4 ludzi cieszy się tylko z powodu takiego, że cokolwiek tam pokazuje... A mi chodzi, by pokazywał dobrze...
Avatar użytkownika
Mihauek
VIP
VIP
 
Posty: 283
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
    WindowsXPFirefox

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez Blackall » 11 grudnia 2005, o 11:32

Ja ci moge polecić tego globalsata co mam.. A czy dobrze pokazuje?
Widzialem kilka razy jego pracę z automapą.. Wiesz jakie tam jest przyblizenie? Wszystko idealnie pokazywało :wink:
A jesli chodzi o telefon - posiadam dobrze skalibrowaną mape z rybnetu, i powiem ci ze idealnie mi na niej pokazywało gdzie jestem.

GlobalSat :wink: :!:
Avatar użytkownika
Blackall
VIP
VIP
 
Posty: 4728
Dołączył(a): 5 listopada 2005, o 11:07
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: N95 iPhone 3GS
FW: v21 3.0
    WindowsXPFirefox

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez Mihauek » 11 grudnia 2005, o 11:43

I kwota min. 600 PLN :P Ja do ok. 500 PLN mogę...
Avatar użytkownika
Mihauek
VIP
VIP
 
Posty: 283
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
    WindowsXPFirefox


Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez bartsam » 11 grudnia 2005, o 13:07

Ja posiadam holuxa gr-230. Owszem, mogę powiedzieć że jestem z niego zadowolony :evil2:
Natomiast polecałbym Ci coś nowszego, tym bardziej, że ceny są coraz niższe.
I teraz można kupić coś z chipsetem SiRF Star III, dobre by było wsparcie dla WAAS/EGNOS i czas działania powyżej 18 godzin.. na allegro jest moc takich GPSów
i przeglądając na pewno znajdziesz coś godnego zakupu ;)
Avatar użytkownika
bartsam
VIP
VIP
 
Posty: 454
Dołączył(a): 5 listopada 2005, o 12:08
Lokalizacja: Kraków (Crackoov ;)
    WindowsXPMSIE

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez Mihauek » 11 grudnia 2005, o 13:25

bartsam napisał(a):WAAS/EGNOS


co do chipsetu to mniej więcej kojarzę o co chodzi, ale to to tak nie za bardzo... :|
Avatar użytkownika
Mihauek
VIP
VIP
 
Posty: 283
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
    WindowsXPFirefox

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez bartsam » 12 grudnia 2005, o 16:28

Wsparcie dla WAAS/EGNOS to możliwość korzystania z sygnału korekcyjnego - dzięki temu można zwiększyć dokładność odczytu, a zarazem - położenia.
Jeden standart jest amerykański, drugi - rosyjski ;] ale jeśli chcesz coś więcej na ten temat się dowiedzieć, i czy i jak działa to na terenie Europy - musisz szukać. Mój odb. ma wsparcie dla tych protokołów, ale mimo to nie korzysta z sygnału korekcyjnego, ponieważ nie łapie satelitów powyżej nr 32 (dlatego że zwykle są nie widoczne na tej części nie ba nad Europą); niektórzy userzy twierdzą, że im to działa....
Avatar użytkownika
bartsam
VIP
VIP
 
Posty: 454
Dołączył(a): 5 listopada 2005, o 12:08
Lokalizacja: Kraków (Crackoov ;)
    WindowsMSIE

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez Mihauek » 19 stycznia 2006, o 19:08

Co powiecie o tym :?:

http://www.gps.strefa.pl/product_info.php?products_id=601 Mi sie nawet podoba :wink: Tylko, że to nie jest GlobalSat, tylko Holux...

[ Dodano: 2006-01-19, 18:56 ]
Tak patrzę na allegro i widzę, że G-SPACE GS-R238 jest w podobnej cenie

http://www.putin.netidea.pl/index.php?a=opis&k=19&kt=&id=204
a tu test.
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10322&fenecom=4ddc18e9bf14060821d3b090e12d9adc&crc=5de74ac1a901b29ec8f1791511fff423
Chyba wezmę tego gps'a :) a akumulator dokupię 8)

[ Dodano: 2006-01-19, 19:18 ]
no dobra... kupiłem tego G-space'a :P
Avatar użytkownika
Mihauek
VIP
VIP
 
Posty: 283
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
    WindowsXPFirefox

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez bartsam » 20 stycznia 2006, o 15:42

Mihauek napisał(a):kupiłem tego G-space'a

no i jak się spisuje? :) ile trzyma ?
Avatar użytkownika
bartsam
VIP
VIP
 
Posty: 454
Dołączył(a): 5 listopada 2005, o 12:08
Lokalizacja: Kraków (Crackoov ;)
    WindowsXPMSIE

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez Mihauek » 21 stycznia 2006, o 00:37

bartsam, żebym to ja wiedział... kurde no... zalicytowałem na allegro tego gpsa, a facet mi wysyła maila pt.:

Z przykrością musze stwierdzić ze chwilowo nie jesteśmy w stanie
zrealizować
pańskiego zamówienia.
Czesc GPS'ów sprzedała się w sklepie i niestety w momecie pańskiego
zamówienia czekaliśmy na realizacje naszego zamowienia przez hurtownie.
Niestety, Kurier zgubił cały nasz transport towaru z hurtowni.
Jezeli zalezy panu na zakupie mogę zaogerowac jakis inny GPS.
Proszę o odpowiedz jeżeli jesyt pan zainteresowany.




Termin kolejnej dostawy tych GPS'ow jest w granicach lutego, niestety
hurtownia nie określila dokładnie kiedy.
Mam nadzieje ze to nie zaważy na ewentualnych kolejnych transakcjach z nasza
firma.
My na pewno dolożymy wszystkich starań aby kolejne transakcje odbyly się
bezproblemowo.
Pozdrawiam
Niebudek Łukasz


Zaoferował mi GS-R230 z SiRF Star IIe/LP3 za 400, ale chyba się wstrzymam i poczekam
Ostatnio edytowano 21 stycznia 2006, o 00:47 przez Mihauek, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Mihauek
VIP
VIP
 
Posty: 283
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
    WindowsXPFirefox

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez Blackall » 21 stycznia 2006, o 00:43

No nieciekawie.. nawet jakbyscie sie po pozytywie dogadali to gosc musi zaplacic prowizje ;/

Dlatego zawsze przed kupne się sprawdza czy towar jest :mrgreen:
Avatar użytkownika
Blackall
VIP
VIP
 
Posty: 4728
Dołączył(a): 5 listopada 2005, o 11:07
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: N95 iPhone 3GS
FW: v21 3.0
    WindowsXPFirefox

Re: GPS - jaki wybrać by dobrze służył ? Do 500 PLN

Postprzez Mihauek » 21 stycznia 2006, o 00:48

Jak człowiek wystawia aukcję, to oznacza, że chce sprzedać to co ma...
Avatar użytkownika
Mihauek
VIP
VIP
 
Posty: 283
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
    WindowsXPFirefox

Następna strona

Powrót do Moduły GPS

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron